4 unitats de recerca catalanes reben la distinció ‘María de Maeztu’
<p><span>A més, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya ha rebut la distinció ‘Severo Ochoa’</span></p>
Per primera vegada, la convocatòria del programa ‘Centros de Excelencia’ inclou la modalitat ‘María de Maeztu’, que reconeix l’excel·lència en estructures organitzatives més petites que els centres de recerca, ubicades sobretot en les universitats. Aquesta modalitat complementa les distincions "Severo Ochoa" destinades als centres de recerca i incloses en la mateixa convocatòria, dotada amb un total de 20 milions d'euros.
La Secretaria d’Estat de R+D+i ha concedit 8 acreditacions en total – 2 distincions ‘Severo Ochoa’ i 6 ‘María de Maeztu’ –. En el primer cas, les distincions han estat atorgades a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i a l’Institut de Física Corpuscular, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València.
D’altra banda, les unitats de recerca seleccionades en la nova modalitat ‘María de Maeztu’ han estat: l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra, la Unitat de Biologia Estructural del CSIC, el Barcelona Graduate School of Mathematics del Consorci Centre de Recerca Matemàtica, el Centro de Investigación de Física de la Materia Consensada de la Universitat Autònoma de Madrid i el Departament d’Economia de la Universitat Carlos III de Madrid.
Aquestes unitats comptaran amb un finançament de 500.000 euros anuals durant quatre anys. Són estructures de recerca estables sense personalitat jurídica pròpia que poden estar integrades per la totalitat o part de la plantilla de recerca d’un centre, departament universitari o institut d’investigació.
Les distincions ‘Severo Ochoa’ s'afegeixen als divuit centres d'excel·lència que ja han aconseguit aquesta acreditació en anys anteriors, entre els quals el Centre de Regulació Genòmica i la Barcelona GSE, del Grup UPF.