Vés al contingut

Tests de diagnòstic

El test ràpid i portàtil de Qiagen

Qiagen, que va adquirir el 2018 l’empresa catalana Stat-Dx, ha desenvolupat un sistema per detectar el virus en una hora a partir d’una mostra de swabs nasofaringis, permetent fer una detecció ràpida que tant permet fer triatge com obtenir una resposta en 1 hora per casos on la urgència és màxima. Un punt fort és la capacitat de deslocalització de la detecció permetent fer testos a punts de controls d’aeroports o fronteres, ja que és un aparell de reduïdes dimensions. El producte acaba d'obtenir el marcatge CE-IVD per diagnòstic in vitro a Europa i estan treballant per obtenir la certificació d'us d'emergència de la FDA a USA.

CONVAT: objectiu, diagnòstic en 30 minuts

L'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia lidera el projecte CONVAT per a la posada en marxa d'una plataforma point of care per al diagnòstic ràpid i el monitoratge de coronavirus. L’objectiu: oferir un nou dispositiu basat en nanotecnologia biosensora òptica que permeti detectar el coronavirus en uns 30 minuts, directament a partir de la mostra del pacient i sense necessitat de fer anàlisis en laboratoris clínics. La plataforma també serviria per analitzar diferents tipus de coronavirus presents en animals reservoris, per tal de monitoritzar i vigilar una possible evolució d'aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans. El projecte CONVAT, de 2 anys de durada, ha rebut finançament de la convocatòria urgent de la Comissió Europea, compta amb la participació de la Universitat de Barcelona i hi cooperen també Itàlia i França.

 

Teràpies

El primer assaig clínic en marxa a Catalunya

El Departament de Salut i l’investigador Oriol Mitjà, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Can Ruti), lideren un assaig clínic iniciat el passat 16 de març que estudia el mètode profilaxi pre-exposició amb l’objectiu que els afectats no puguin transmetre el virus, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia. L’assaig subministra als infectats un antiretroviral per fer baixar la càrrega vírica de manera que es redueixi el període de possible contagi; als seus possibles contactes se’ls hi administra un medicament antimalàric, hidroxicloroquina, per protegir-los de la infecció. A l’estudi participen prop de 3.000 persones incloent-hi 195 pacients infectats de l’àrea d’influència de Can Ruti i de la conca d’Òdena, i uns 15 contactes de cadascun. Se n’esperen resultats en 3 setmanes. L’assaig compta amb finançament del Departament de Salut, la Fundació Lluita Contra la Sida i de laboratoris que hi han aportat medicines, i s’ha obert una campanya de crowdfunding per col·laborar-hi amb aportacions a partir de 5 euros:  http://www.joemcorono.com/ / http://www.yomecorono.com/.

El consorci d’IRTA, IrsiCaixa i BSC per a un tractament i una vacuna

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC) han creat un consorci per trobar un fàrmac antivíric dirigit a les persones ja infectades amb el coronavirus SARS-CoV-2, i per dissenyar i testar una vacuna que funcioni contra tots els coronavirus. Investigadors de l’IRTA-CReSA i de la UAB van detectar que la proteïna diana que calia estudiar era la proteïna S, la que forma part de l’embolcall del coronavirus. El BSC s’encarregarà de fer les prediccions bioinformàtiques per saber més detalls de com és la interacció entre les proteïnes S del virus i els receptors de les cèl·lules humanes. A partir d’aquestes prediccions, l’IrsiCaixa provarà l’efecte antivíric dels anticossos dissenyats i, de cara a la vacuna, desenvoluparà un potencial prototip basat en tecnologia pròpia de l’Institut i que incorporaria part de la proteïna S del virus. Finalment, per demostrar l’eficàcia dels anticossos dissenyats tant per al tractament antivíric com per a la vacuna, caldrà provar-los en un model animal, amb l’equip de recerca de coronavirus de l’IRTA-CReSA. Segons els investigadors, en menys d’un any es podria tenir un tractament antivíric disponible al mercat, mentre que la vacuna trigaria entre 5 i 10 anys.

Assaig clínic per provar un pèptid terapèutic

L’empresa catalana BCN Peptides està dins d’un dels consorcis que rebrà finançament de la Comissió Europea per a un projecte sobre el coronavirus. Es tracta d’un estudi clínic d’un pèptid (SOLNATIDE) que s’utilitza per a pacients que estan en els últims estadis de pneumònia, i per tant podria ser útil per als pacients de coronavirus que arribin als casos més greus de pneumònia. El principi actiu ja està testat en altres estudis clínics anteriors i s’ha demostrat que és segur (no tòxic). El que es pretén amb aquest consorci és portar el SOLNATIDE a pacients de coronavirus. La indicació de la molècula és per l’Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). El mecanisme d’acció és a nivell alveolar, ajuda a la recuperació de la barrera endotelial-epitelial dels alvèols per assistir la funció pulmonar. És un producte d’emergència hospitalària, per la qual cosa només es pot fer servir en pacients amb pneumònia greu. BCN Peptides és un dels cinc partners del consorci. Aporta la fabricació del principi actiu, tal i com havia fet en estudis previs d’aquest producte, i a més també aporta tot el coneixement sobre l’estructura i la conformació del pèptid. Entre la resta de partners figuren Apeptico (Àustria) (el propietari de la molècula), Medical University Munich Hospital (Alemanya) i Opis SRL (Itàlia).

Reduir el temps necessari per crear fàrmacs

El BSC participa també en el projecte EXSCALATE4CoV (E4C), que té com a objectiu utilitzar la computació d'altes prestacions per potenciar el disseny intel·ligent de fàrmacs 'in silico' i així reduir els temps necessaris per a la creació de fàrmacs. En el projecte col·laboren tres dels centres informàtics més potents d'Europa, CNS, CINECA, i Julich, a més de centres especialitzats en bioinformàtica, biologia molecular i universitats europees. El projecte també ha rebut finançament de la convocatòria d’urgència de la Comissió Europea.

Interaccions que ajudin a trobar fàrmacs

El laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes de l'IRB Barcelona participa juntament amb altres centres europeus en el projecte RiPCoN, que estudiarà a nivell computacional les interaccions entre el coronavirus i les cèl·lules humanes per tal d'identificar fàrmacs ja comercialitzats o en desenvolupament que puguin combatre l'expansió del virus. El projecte també ha rebut finançament de la convocatòria d’urgència de la Comissió Europea.

Un inhibidor de proteasa, la proposta de l’IQS

Investigadors de l’IQS han desenvolupat un inhibidor que sembla que podria atacar un dels receptors del Sars-CoV-2, segons els primers resultats de l’estudi computacional. El laboratori tenia el producte ja sintetitzat arran d’un projecte anterior sobre Hepatitis C i van pensar en fer un estudi computacional del producte respecte la proteasa del virus Sars-CoV-2 ja que la seva molècula interacciona amb la polimerasa NS5B del virus de l’Hepatitis C. El projecte ha estat presentat a la convocatòria de la Comissió Europea i a diversos centres públics i privats per valorar un possible test in vitro, ja que disposen de mostra.

L’enfoc de l’IBEC

L’IBEC està col·laborant amb altres institucions internacionals amb l’objectiu d’explorar el bloqueig d'un mecanisme enzimàtic crític pel SARS-CoV-2. Per aquesta fi IBEC explota tecnologia puntera en bioenginyeria i utilitza organoids de ronyó per explorar els mecanismes moleculars que bloquegen la replicació del SARS-CoV-2. D’altra banda, l’IBEC prepara una proposta per desenvolupar dispositius de diagnòstic i teràpies per combatre infeccions per coronavirus.

Antivíric a partir del plasma de convalescents

Grifols ha anunciat que, juntament amb el seu soci xinès Xangai RAAS, està accelerant el desenvolupament de mètodes d'anàlisi i diagnòstic per a la detecció del coronavirus i està col·laborant amb les autoritats de salut internacionals per "desenvolupar un potencial tractament antiviral amb immunoglobulines" compartint la seva experiència amb plasma de convalescents (plasma amb anticossos contra el virus).

 

Informació, predicció i monitorització

EpidemiXs, una plataforma informativa col·laborativa

L’empresa catalana UniversalDoctor ha co-desenvolupat l’aplicació EpidemiXs amb la col·laboració d’organitzacions que participen en la recopilació de les fonts i en l'elaboració de guies i vídeos, com ara la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC),  l'Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Col·legi Oficial Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) o ISGlobal, entre d’altres. Un grup de treball de sanitaris voluntaris continua fent aportacions i revisant el repositori, que continua obert a la col·laboració d’altres institucions.

Un model matemàtic per predir els nous casos

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa han desenvolupat un model matemàtic que permet fer prediccions del risc de nous casos de contagi que hi ha a l’Estat espanyol. Els resultats s’actualitzen cada dia en un mapa d’accés públic. L’objectiu? Anticipar-se a la propagació del Sars-CoV-2 i poder adoptar mesures de control eficaces. El model també té en compte els contagis que poden fer les persones asimptomàtiques, un dels obstacles per controlar l’expansió de la malaltia.

ECMOCARD

L’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) participa en el projecte ECCMO CARD, per identificar biomarcadors que ajudin a estratificar la gravetat en pacients amb Covid-19. Es tracta d’un estudi multicèntric que recull dades clíniques d'aquells pacients amb Covid-19 que requereixin ventilació mecànica o oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO).

Plataforma per monitoritzar els pacients remotament

L’empresa catalana HumanITcare ha anunciat que proporcionarà gratuïtament als hospitals la seva plataforma perquè puguin supervisar de forma remota els pacients infectats que estan al seu domicili. La plataforma consta d'una aplicació per a Android i iOS, que es connecta automàticament amb la plataforma web del professional sanitari per tal que aquest pugui supervisar els símptomes dels pacients. Utilitzant la mateixa plataforma, les institucions sanitàries poden veure quines zones de les seves ciutats tenen més pacients amb Covid-19, gràcies a la informació sobre localització proporcionada pels propis infectats.

 

Avaluadors de símptomes

StopCovid19Cat, l’app del Departament de Salut

El Departament de Salut va presentar el 18 de març l’aplicació mòbil StopCovid19Cat perquè els ciutadans de Catalunya puguin informar des de casa de la seva simptomatologia. L’objectiu és que el sistema sanitari, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil puguin fer seguiment dels pacients i veure com es comporta la pandèmia. Professionals sanitaris que han participat en el desenvolupament de l’aplicació respondran les preguntes dels pacients.

Un test prediagnòstic, de Mediktor

L’empresa catalana Mediktor ha llançat un test en línia que avalua els símptomes de Covid-19 a partir d'intel·ligència artificial, disponible en diversos idiomes per donar suport a sistemes sanitaris d'arreu del món. És prediagnòstic i no substitueix el diagnòstic professional mèdic: l'usuari respon una sèrie de preguntes i el sistema l'informa de la probabilitat d'estar infectat pel virus Sars-CoV-2 o altres possibles malalties amb simptomatologia similar, així com una recomanació sobre què fer a continuació. 

 

Respiradors

Enginy per idear un respirador manual d’emergència

El projecte OxyGEN  proposa un mecanisme d’emergència per automatitzar un respirador manual de tipus AMBU en situacions d’extrema escassetat, com les que provocarà la Covid-19 en algunes parts del món. Els plànols i les instruccions de l’aparell ja estan disponibles de forma gratuïta i, segons els seus creadors, es pot construir en poques hores, sense formació prèvia ni eines especialitzades. Totes les peces que formen el producte són fàcils d’aconseguir a qualsevol part del món: només es necessita una mica d’enginy, un motor d’un neteja-parabrisa de cotxe i uns quants materials bàsics. La idea ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses persones i entitats, com PROTOFYJoca, Ap0, CovidWarriors, CoronavirusMakers o Zocama.

 

Nota: Crèdits Imatge: "Treball als laboratoris d'alt nivell de bioseguretat de l'IRTA-CReSA". Autor IRTA (CC BY-NC 2.0)


 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.