Vés al contingut

L'ecosistema inversor en salut de la BioRegió està cada cop més sòlid i connectat. A més d’inversors locals especialitzats, la BioRegió de Catalunya ha constatat un creixement important d’inversors internacionals, que en 10 anys ha passat de 0 a 50: només en els darrers cinc anys, la xifra s’ha multiplicat per 10. De fet, per tercer cop consecutiu, Financial Times ha reconegut Catalunya com la millor regió per a invertir al sud d’Europa per al període 2020-2021. En aquestes setmanes d’incertesa, la pregunta és inevitable: podria la crisi de la Covid-19 fer trontollar aquest escenari?

En un recent post a Forbes, Bruce Booth, partner del fons de capital risc americà Atlas Venture, recordava que el sector biofarmacèutic no està directament connectat amb els cicles econòmics convencionals, a diferència d’indústries tradicionals molt més depenents de la demanda i els pics d’atur. “Aquesta desconnexió dels cicles econòmics convencionals és una de les raons per les quals el sector biofarma acostuma a superar altres sectors durant les recessions financeres”, destaca Booth. De fet, segons Pitchbook, a Estats Units el primer trimestre de 2020 ha estat el més prolífic en la història pel que fa a inversió de capital risc en el sector biofarma (5,5 bilions de dòlars). A Europa, segons dades de Crunchbase, la inversió al sector durant el primer trimestre de 2020 ha crescut respecte al mateix període de l’any passat, passant d’1,2 a 1,4 bilions de dòlars. “En vista d’això, crec que els nivells de finançament privat de les empreses biofarmacèutiques es mantindran sans en els propers trimestres”, augura Booth.

A la BioRegió de Catalunya, els inversors especialitzats del sector coincideixen amb aquesta previsió. “El nostre missatge és que no es pot parar”, adverteix Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Ventures. Així, Invivo Ventures segueix estudiant i executant les inversions planificades, preveu tancar algunes operacions d’aquí a l’estiu i ens ho ha demostrat recentment, ja que acaba d’anunciar una ronda de 2 milions d’euros a Pulmobiotics. “Qui s’aturi en aquest moment s’equivocarà, perquè la ciència i la biotecnologia tindran un gran protagonisme en la societat i, per a qui no s’aturi, tenir aquests 2 trimestres d’avantatge serà clau –adverteix Pareras-. És el moment d’executar tot allò que teníem previst”, confirma Clara Campàs, partner i cofundadora d’Asabys Partners, mentre ultima un parell de rondes amb participació internacional: “Tot continua en marxa i a la mateixa velocitat”.

Alta Life Sciences tampoc ha modificat les seves previsions d’inversió. “Ara estem concentrats en tancar les operacions que ja teníem en marxa, tant en les nostres empreses participades com algunes de noves, i de moment trobem més problemes logístics que no pas perquè s’hagi posat un peu al fre d’inversió degut a la pandèmia -explica Montserrat Vendrell, sòcia d’Alta Life Sciences-. Fins i tot en algunes operacions hem hagut de dir ‘no’ a alguns inversors interessats”.

Ysios Capital també preveu tancar algunes operacions abans d’estiu. “Seran operacions més elevades, perquè amb la incertesa que hi ha la tendència és fer rondes més grans per finançar les empreses fins a un punt on comptin amb dades molt robustes que puguin atraure les farmacèutiques”, explica Joël Jean-Mairet, managing partner d’Ysios Capital, que actualment prepara el seu tercer fons. “Des del crack de març hem aturat el fundraising perquè ara els inversors tenen altres preocupacions, però això no afecta la mida del nostre nou fons, prevista en 200 milions d’euros, perquè ja tenim compromesa una part significativa i preveiem tornar a fer el fundraising habitual cap al juny”.

També aquest primer trimestre estava aixecant fons Nina Capital, especialitzat en healthtech. “Per sort a principis de març ja teníem el fons quasi completament subscrit i ja havíem deixat de fer captació de fons activa –explica la Doctora Marta-Gaia Zanchi, fundadora i partner de Nina Capital-. Coneixem molts altres gestors de fons que redueixen objectius o ajornen un primer tancament, especialment micro VCs, ja que la seva base de col·laboració inclou family offices i HNIs (individus amb més d’1 milió de dòlars disponibles per invertir), més afectats per la pandèmia”.

Les previsions de Marta-Gaia Zanchi per al subsector healthtech són més conservadores. “Crec que durant la resta d’aquest 2020 veurem una inversió total més baixa en tecnologies de salut, i concentrada en menys operacions; en part perquè hi haurà menys capital, i en part perquè algunes entitats d’inversió, especialment les més grans, no són gaire actives ara mateix”, augura Zanchi,. La fundadora de Nina Capital, però, confia que l’any vinent es pugui veure “una redistribució de capital des d’altres sectors que han estat més afectats per la Covid-19 cap al nostre”.

 

Inversió en salut, alternativa a la borsa i altres sectors

De fet, alguns inversors de borsa ja s’estan interessant aquests dies pels fons especialitzats en salut. “Ara no és moment de fer fundraising agressiu, però estem rebent trucades d’inversors que demanen invertir en salut –admet Clara Campàs-. Hi ha un interès creixent pel sector salut i pel venture capital en general, perquè molts inversors estan cansats del mercat habitual i busquen el caire menys acíclic del capital risc”. Què pot oferir el sector salut a aquests inversors? “Veuen que és un sector amb cicles més llargs i que actualment ofereix una inversió més segura que el mercat borsari. Les inversions es mouen sempre per satisfer necessitats mèdiques no cobertes, i la Covid-19 obre moltíssimes oportunitats de negoci i inversió en aquest sector”, afegeix Montserrat Vendrell.

La presència contínua de la recerca en salut als mitjans de comunicació durant aquesta crisi està augmentant el coneixement i l’interès per la ciència entre els ciutadans. Es traduirà això en més inversió al sector? “La biotecnologia serà més estrella després de la Covid-19, ja que està cobrant interès i es visibilitzarà més –augura Lluís Pareras-. Però això també depèn de la situació econòmica general, no només en biotecnologia: si hi ha molt deteriorament econòmic, costarà una mica més invertir en qualsevol sector”.

I dins del sector salut, canviarà la distribució de la inversió? Entre les 10-15 oportunitats que rep cada setmana per valorar Ysios Capital, la majoria  segueixen sent d’oncologia i sistema nerviós central. “Sí que percebem que en els últims mesos hem rebut més projectes d’antivirals o vacunes”, apunta Joël Jean-Mairet. A Asabys, “ens hem cansat de veure projectes de malalties infeccioses, però quan feies els càlculs de retorn de la inversió no sortien mai positius. Actualment ens ho repensarem més”. “Segur que s’invertirà més en infeccioses –augura Clara Campàs-. A nosaltres, més que els projectes enfocats a Covid-19, ens agraden els projectes capaços d’adaptar-se a diferents epidèmies i pandèmies que puguin anar sorgint”. Pareras, per la seva banda, afegeix, “els inversors no invertim en una temàtica sinó en bona ciència”.

“Molts fons de capital risc, entre d’ells Alta Life Sciences, no prioritzem invertir en empreses de diagnòstic, perquè el quocient risc/retorn és menys atractiu que el d’empreses terapèutiques –confirma Montserrat Vendrell-. Una crisi com la de la Covid-19 tornarà periòdicament cada 10-15-20 anys, perquè al llarg de la història ja ha passat, i això ens ha de fer aprendre que la inversió en malalties infeccioses no s’ha d’aturar”.

 

Els consells a les empreses participades

Sifted, la publicació del Financial Times especialitzada en startups europees, estimava fa uns dies que l’avaluació de les companyies està baixant entre un 10% i un 30% i que, per evitar-ho, algunes empreses podrien estar prioritzant aixecar rondes internes entre els seus socis pre-existents. També es destacava que els inversors estan dedicant menys temps a buscar nou dealflow i concentren ara els seus esforços en vigilar de prop el seu propi portfoli.

Certament, els fons de capital risc de la BioRegió de Catalunya estan supervisant molt de prop com afecta la incertesa derivada de la Covid-19 a les empreses participades del seu portfoli. “Han de revisar els pressupostos d’aquest any i el vinent molt acuradament per mantenir la major caixa possible durant el major temps possible per poder afrontar els endarreriments –destaca Joël Jean-Mairet, managing partner d’Ysios Capital-. En la situació actual hi ha empreses que no poden seguir amb les seves investigacions de manera habitual (per exemple les que estan en fases clíniques) i han de preveure que tindran retards de 3-6 mesos que s’han de poder cobrir”.

Preveient aquest escenari, des d’Alta Life Sciences recomanen “tancar rondes el més grans possibles, enlloc de fer diverses rondes petites seguides, perquè les empreses guanyin liquiditat i puguin fer front a aquests endarreriments operacionals que hi haurà”.

Des d’Invivo Ventures han demanat a les seves empreses un informe d’impacte i plans de contingència tenint en compte tots els escenaris possibles: optimista, pessimista i intermedi. “Les recomanacions són molt variables depenent de cada companyia, però els hi demanem focus i pressing per continuar i intentar avançar el màxim possible en tot aquest període”, apunta Lluís Pareras.

 

A l’altra banda: les empreses que estan aixecant fons

Entre les empreses de la BioRegió trobem situacions molt variades. Algunes denuncien la impossibilitat d’accedir a les línies de finançament de l'ICO per no tenir un negoci recurrent i consolidat, ja que moltes no facturen; les que es troben en fase clínica lamenten la dificultat o impossibilitat de començar o continuar el reclutament de pacients, rebaixant així el valor de la companyia. D’altres, en canvi, han obert ronda en plena pandèmia. És el cas de Chemotargets, que tot just fa uns dies anunciava la seva intenció de captar entre 5 i 15 milions d'euros.

CreatSens Health preveia iniciar una ronda d'inversió el mateix mes. “L'estem endarrerint a l'espera que tot s'estabilitzi una mica més -explica Adrià Maceira, CEO i cofundador de l’empresa-. Aquesta situació estableix incertesa que provoca risc a l'hora d'invertir i això pot repercutir a l'hora d'aixecar la ronda d'inversió, tot i que no podem calcular l'impacte però estic bastant segur que ens afectarà”.

MOWOOT, sorgida del programa d·HEALTH Barcelona de Biocat, tot just acabava d’obrir una sèrie A un parell de setmanes abans que comencés el confinament. “Teníem previst un roadshow europeu, incloent-hi conferències d'inversió tecmed que s’han convertit en digitals. No és el mateix que una trobada presencial, però en alguns casos, el nombre d’inversors participants es va triplicar, de sobte i sense viatjar –explica Markus Wilhelms, CEO i cofundador de MOWOOT-. Ara estem en contacte amb molts inversors internacionals, comencem due diligence amb alguns d’ells i és massa aviat per dir si la pandèmia afectarà el seu temps de presa de decisions o la valoració de la nostra empresa, però esperem que no”.

IOMED tancarà enguany una ronda de finançament que ja estava ultimant quan va arribar la pandèmia. “Ja estem en una fase avançada de la ronda i seguim endavant, però la situació actual ha fet que els inversors siguin més cautelosos perquè veuen més risc al mercat i volen re-avaluar si els hi paga la pena assumir el risc concret de cada operació”, explica Javier de Oca, CEO i cofundador d’IOMED. “Nosaltres som una empresa amb cert recorregut i facturació, ens podem permetre una espera, però al sector salut hi ha moltes companyies amb cicles de facturació llargs que poden ser especialment vulnerables a una paralització de l’activitat dels fons de capital risc. I precisament ara no seria gens apropiat que aquest tipus de companyies es vegin en problemes”, adverteix De Oca.

Sifted apuntava que en els contractes que signen aquests dies els inversors s’estan incloent més que mai clàusules ‘investor-friendly’ que protegeixin els seus interessos. “El negoci dels inversors és equilibri entre risc i rendibilitat: és normal que quan els riscos externs creixin, ells intentin reduir la seva participació al risc”, valora Javier de Oca.

Altres empreses de la BioRegió s’han trobat la situació amb la ronda a mitges. ADmit Therapeutics té actualment oberta una campanya de crowdfunding a Capital Cell. “Durant el mes de confinament que portem s'han mantingut les petites aportacions, però les quantitats superiors que teníem compromeses s’estan endarrerint perquè els inversors estan avaluant la situació econòmica que es preveu –reconeix Marta Barrachina, CEO i cofundadora de l’empresa-. A més, ens enfrontem a un dilema ètic al promocionar la campanya, ja que la pandèmia dificulta conscienciar sobre l'impacte a mig-llarg termini d'altres malalties que malauradament continuaran sent una necessitat mèdica no coberta”.

També ZeCardio Therapeuticsronda de crowdfunding oberta a Capital Cell i des de principis de març ha obtingut el suport de més de 70 nous inversors amb una aportació promig d’uns 1.000 euros cadascun. “Aquestes xifres demostren que el petit inversor no ha vist afectada la seva decisió d'invertir -analitza Davide D'Amico, CEO de ZeCardio Therapeutics-. També ens diuen, però, que no ha passat el mateix amb els inversors més professionals, acostumats a invertir tickets més elevats, que han preferit esperar a veure l’evolució de la crisi, segurament perquè les seves actuals inversions en altres sectors estan generant pèrdues per la caiguda general de les borses”. Tot i això, D’Amico confia en tancar la campanya amb èxit.

 

Llegeix l’entrevista completa a Joël Jean-Mairet, managing partner d’Ysios Capital.

Llegeix l’entrevista completa a Clara Campàs, partner i cofundadora d’Asabys Partners.

Llegeix l’entrevista completa a Montserrat Vendrell, sòcia d’Alta Life Sciences.

Llegeix l’entrevista completa a Lluís Pareras, soci fundador d’Invivo Ventures.

Llegeix l’entrevista completa a Marta-Gaia Zanchi, partner i fundadora de Nina Capital.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.