Vés al contingut

La visió d’una “Unió de la Salut” (Health Union) no és nova en l’imaginari de la Unió Europea. EU4Health és el quart programa de salut des de 2003. L’avaluació d’impacte dels anteriors programes (1 a 3) realitzada el 2018 deixava clar que el focus principal havia de seguir sent la millora de la salut pública, la prevenció i gestió de  malalties, la mitigació de riscos per a la salut humana, inclosos els transfronterers, i l’harmonització de la legislació per millorar la salut dels ciutadans, reduir les desigualtats, impulsar la innovació i augmentar la sostenibilitat (econòmica) dels sistemes. Dos canvis importants veiem en el programa 2021-2027, nascut en pandèmia. El concepte “Salut Humana” s’alia estretament amb el de “One Health”  (nascut a principis dels 2000) i entra en escena amb més força la sostenibilitat ambiental. 
 

One Health, salut per a totes les coses grans i petites

La cosa ja no va només de salut humana. La salut és de tots els sectors, i els programes, polítiques, legislació i recerca a implementar en diferents sectors s’han de comunicar i reforçar mútuament. Una clara herència post-COVID. Les polítiques de “One Health” impulsades per l’OMS i abraçades per la UE connecten la salut pública amb seguretat alimentària, control de zoonosis i resistència antibiòtica. Abans també, però ara més. 

Imatge: IsGlobal 

El marc en el qual s’impulsa EU4Health: la pandèmia

Creixement i decreixement

La COVID va desencadenar una mobilització sense precedents de la comunitat científica, i una obertura de la recerca com mai abans. Per exemple, de gener a octubre 2020 les publicacions sobre COVID-19 sumaven més que les publicacions sobre diabetis i demència juntes, i la taxa d’articles COVID en accés obert va ser del 76%, front al 44 i 40% de les altres dues àrees esmentades.  Aquest coneixement impulsava el potencial innovador a nivells no vistos. En el moment en què Europa publicava el programa EU4Health hi havia 24 països amb més de dos estudis registrats de vacunes contra el SARS-CoV2, i 23 amb més de 15 estudis de fàrmacs en marxa (per cert, a destacar posició d’Espanya, del 50% de la qual és responsable Catalunya).

 Font: OCDE

Però la crisi sanitària a Europa tenia una cara oculta: més enllà de les infeccions o les morts directes per COVID, la pandèmia tenia un impacte major, indirecte i no gestionat: l’excés de morts en el període de pandèmia, els efectes físics i mentals de l’aïllament, l’efecte de les cancel·lacions de serveis i la reducció assistencial en altres malalties, l’efecte de la reducció assistencial en condicions cròniques o de salut mental, els problemes derivats de les pèrdues de llocs de treballs i de la disrupció de l’economia...  Coneixem molt bé la història.  

Font: McKinsey

Parlem de resiliència 

És per això que el terme resiliència s’ha convertit en una constant en el nostre vocabulari des de març de 2020. Què condiciona la resiliència d’un sistema de salut? Haldane i col proposen un esquema basat en els cinc building blocs de l’OMS, els quals col·loquen al voltant de la comunitat. Servir la comunitat d’acord amb les seves necessitats d’una manera més inclusiva i equitativa, promovent societats saludables és l’objectiu dels sistemes de salut resilients. 

I aquesta és la idea que alimenta EU4Health, el quart però renovat programa de salut d’Europa. 
 

Els bàsics del programa i polítiques relacionades

Tres idees clau al voltant d’ EU4HEALTH: 

 • No és R+I en ciències de la vida i de la salut 
   
 • Sí és R+I en polítiques de salut pública
   
 • També és la resposta de la UE a la necessitat de preparar la Unió front a la COVID (en curs) i a futures pandèmies.

Gestionat per HaDEA (agència responsable de salut, seguretat alimentària, tecnologies i xarxes digitals, capacitats industrials i espai),  el programa proporcionarà subvencions, premis i fons per a contractació pública, prioritzant els aspectes recollits en el quadre següent.

 
   Prioritats d’EU4Health
 • Preparació per a crisis i gestió de les amenaces sanitàries transfrontereres: Vigilància, preparació i resposta; HERA i el Incubadora HERA; Vacunes contra la COVID-19 i noves variants i confiança pública en la immunització; Resistència als antimicrobians; escassetat de medicaments i seguretat en el subministrament.
   
 • Promoció de la salut i prevenció de malalties: Pla Europeu de lluita contra el càncer; prevenció de malalties no transmissibles i factors de risc relacionats; control del tabac; salut mental; transferència de bones pràctiques; informació sobre salut.
   
 • Enfortiment dels sistemes de salut i millora de la resiliència i l'eficiència dels recursos: models d'atenció innovadors; metodologia de prova de resiliència; planificació i previsió del personal sanitari.
   
 • Transformació digital dels sistemes sanitaris i sanitaris: Espai Europeu de Dades de Salut.
   
 • Enfortir l'aplicació de la legislació sanitària: regulació sobre sang, teixits i cèl·lules i òrgans; reglament de dispositius mèdics; diagnòstic in vitro; control del tabac; legislació farmacèutica.

 

Un cop identificades barreres a la preparació dels sistemes de salut front a eventuals noves amenaces, i per evitar disrupcions sense deixar de mirar endavant, la proposta d’Europa és de gran valor.

Amb tots els seus defectes, que en pot tenir, l’esperit d’EU4 Health és l’adequat. Millorar les dades de salut, promoure l’adopció de serveis digitals, impulsar la transformació dels sistemes, promoure la implementació de bones pràctiques i la compartició de dades, millorar l’accés a un sistema assistencial centrat en el pacient, de qualitat, basat en resultats, amb un clar recolzament a la integració entre sistemes de salut a escala europea.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.