Vés al contingut

En el post anterior repassavem l'ambiciosa resposta de la UE per incrementar la resiliència dels sistemes sanitaris mitjançant el programa d’EU4Health. En aquesta segona part, abordem les convocatòries que encara resten obertes, es fa un breu repàs de les accions que finança el programa i presenta les connexions que EU4Health té amb altres programes europeus.
 

Com presentar un projecte a EU4Health?    

Durant les properes setmanes restaran obertes unes 9 convocatòries d’EU4Health (fins el 24 o 31 de maig) accessibles al Portal Funding&Tenders de la UE . S’hi pot presentar qualsevol entitat legalment establerta, pública o privada, de països de la UE o associats al programa.  

S’esperen propostes per temes que van des de la millora de la capacitat dels organismes notificats, la promoció de la salut mental, la formació per als professionals de la salut o la implementació de resultats de recerca en salut pública. 

El programa finança 3 tipus d’accions:

  1. Ajuts (grants) a propostes que implementin resultats de recerca en salut pública, o promoguin la compra pública en salut, o que implementin enfocaments novedosos en càncer, o que contribueixin a la formació dels professionals de salut, o que ajudin a implementar la regulació de tecnologies sanitàries... 
     
  2. Contribucions a organitzacions internacionals com l’OMS (oficina Europa) o l’Observatori Europeu de sistemes i polítiques de salut...  
     
  3. Accions co-finançades per Estats membres, relacionades amb l’agència HERA, amb la resistència antimicrobiana, ús de dades de salut, seguiment de polítiques de control del càncer... 


Per preguntes i respostes sobre EU4Health, podeu consultar la pàgina de Q&A del programa i la pàgina del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat. 
 

Oportunitats per a Catalunya

El programa respon als reptes dels sistemes i indústries de la salut i a les necessitats de transformació, per implementar canvis a llarg termini en salut pública i fer els sistemes de salut més resistents i accessibles a tothom. Els instruments d’EU4Healh són de gran interès per a l’ecosistema, ja que permetrà: 

  1. Potenciar la preparació de la UE per a les principals amenaces transfrontereres per a la salut, mitjançant la creació de reserves de material mèdic per a crisis i un augment de la vigilància de les amenaces per a la salut.
     
  2. Enfortir els sistemes de salut perquè puguin afrontar epidèmies i reptes a llarg termini estimulant la prevenció de malalties i promoció de la salut en una població envellida, la transformació digital dels sistemes de salut i l’accés a l'atenció sanitària per a col·lectius vulnerables.
     
  3. Fer que els medicaments i els dispositius mèdics estiguin disponibles i assequibles, defensar l'ús prudent i eficient dels antimicrobians, així com promoure la innovació mèdica i farmacèutica i una fabricació més ecològica.
     
Connexió amb altres programes

La salut és tranversal , i així EU4Health és part d’un marc programàtic de la UE que inclou Fons Social Europeu Plus (FSE+) destinat a donar suport als grups vulnerables en l’accés a l’atenció sanitària; el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) destinat a millorar les infraestructures de salut regionals; Horitzó Europa (HEU) amb convocatòries específiques de recerca i innovació en salut; el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió /rescEU que preveu reserves de subministraments mèdics d’emergència; els programes Digital Europe i Connecting Europe Facility per crear la infraestructura digital necessària per a impulsar la salut digital; el programa InvestEU, que pretén accelerar les  inversions estratègiques per a la producció d’equipament mèdic i fàrmacs; el programa de mercat únic o Single Market Programme, que impulsa la competitivitat de les pimes, també les de salut; el mecanisme de Recuyperació i Resiliència, o Recovery and Resilience Facility, amb la salut com un dels sis pilars; Erasmus+, amb convocatòries per al sector de la salut i les ciències de la vida; i l’instrument Emergency Support Instrument, que ha ajudat els Estats membres a respondre al coronavirus de manera coordinada a escala europea. 

On més sinergies trobem és amb Horitzó Europa, en concret amb el clúster (o programa) de salut, en el sentit que: 

  • Horitzó Europa finançarà la recerca i la innovació en temes com ara una bona salut durant tota la vida; determinants ambientals i de salut social; malalties rares i no transmissibles; malalties infeccioses; eines, tecnologies i solucions digitals per a la salut i l'atenció i els sistemes sanitaris. També inclourà una missió sobre el càncer, una de les principals prioritats de la Comissió en matèria de política de salut. 
     
  • El programa EU4Health ajudarà a garantir el millor ús dels resultats de la recerca i facilitarà l'adopció, l'ampliació i el desplegament de la innovació sanitària als sistemes sanitaris i a la pràctica clínica.

     

Font: EU


Si voleu conèixer actuacions finançades per l’anterior programa de salut europeu (3er Programa) amb entitats de Catalunya, podeu consultar la pàgina de Fons Europeus del Departament d’Exteriors de la Generalitat. Hi ha actuacions sobre resistència antimicrobiana, salut digital, bones pràctiques per a malalties cròniques, entre d’altres, que han resultat exitoses amb finançament d’aquest programa. 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.