Vés al contingut

No és fàcil que la recerca universitària arribi a la vida real. Tot i ser així, tenim models de col·laboració universitat-empresa a seguir com el del Campus Vida de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC). La biotecnològica Advancell -amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB)- pot parlar sobre això, però els fets valen més que mil paraules. El passat divendres es va inaugurar el nou laboratori de la divisió Advancell Nanosystems, al Campus Vida, dirigida per la científica catalana Anna Vila, que reconeix que "respon a un emplaçament clau que busca el continu intercanvi de coneixements i recursos entre la universitat i l'empresa".

Advancell ja va situar la seva unitat de nanomedicina a la USC el 2004, moment en què la universitat començava a gestar el projecte del Campus Vida -recentment nomenat Campus de Excelencia Internacional pel Ministeri de Ciència i Innovació. Segons el president de la companyia, Davide Sirtoli, "el nostre vincle amb la USC és molt fort i som un clar exemple de que el model universitat-empresa funciona".

Amb aquest nou laboratori, que ha suposat una inversió de més de 500.000 euros i en la qual s'espera invertir 150.000 euros més en els pròxims dos anys, Advancell pretén reforçar el seu posicionament internacional en nanomedicina.

El laboratori té una superfície de 300 metres quadrats i es divideix en tres àrees principals: una sala de recerca, on es produeixen les nanocàpsules i nanopartícules; una sala d'estudi, on es tracten els resultats i es desenvolupen informes i projectes; i una sala de producció, on una vegada obtingut el prototip a petita escala es porta fins a una escala pilot de 5 kg.

Actualment, des de la unitat d'Advancell Nanosystems s'estan desenvolupant projectes de recerca orientats a oferir solucions per a malalties que no tenen un tractament segur ni eficaç. Entre els projectes més avançats hi ha el desenvolupament d'una formulació mitjançant la molècula activa ciclosporina per al tractament tòpic de la psoriasi -un acord amb la farmacèutica ISDIN-, que estarà a les farmàcies abans de 2015. També s'està treballant en un tractament sense efectes secundaris contra l'acne i un tractament tòpic dirigit a úlceres de difícil creació.

Article recomanat: La universidad se asoma al mercado (El País, 6/6/2010)

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.