Vés al contingut

Resiliència o vulnerabilitat. Les primeres experiències estressants en la vida d’una persona poden afavorir la capacitat per superar situacions adverses o poden incrementar la tendència a desenvolupar trastorns adaptatius i problemes crònics de salut mental. De què depèn? La clau està en la intensitat, la freqüència i la controlabilitat de l’estrès, així com en la predisposició biològica a superar els moments durs de la vida.

Durant el 25 i 26 d’octubre, B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, convoca unes jornades amb investigadors internacionals per debatre sobre les conseqüències en edat adulta de les experiències estressants durant l’etapa prenatal, la infància i l’adolescència. Organitza la trobada l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de CORE de Salut Mental, l'Insitut de Recerca Vall d'Hebron i The Institute for the study of Affective Neuroscience.

Hi ha dades epidemiològiques que estimen que a Espanya 2 de cada 10 nens i nenes pateixen un problema de salut mental. Es calcula que el 70% dels trastorns adaptatius tenen traces de vivències a l’etapa prenatal, infància o adolescència. Les experiències que poden exercir un efecte positiu són, per exemple, les cures paternals adequades o els reptes assumibles.

D’aquesta manera, es diferencia entre l’estrès positiu i el negatiu. El primer pot ajudar els nens a viure les experiències com un repte i no com un amenaça, millorant la seva resiliència i capacitat de gestionar les situacions difícils de la vida adulta (com un acomiadament laboral o la pèrdua d’una persona estimada). En canvi, l’estrès tòxic i lesiu, com el bullying escolar, els abusos o el maltractament, és el factor principal que incrementa la vulnerabilitat a desenvolupar trastorns. A aquest fet se li pot sumar l’ús inadequat de psicofàrmacs durant les primeres etapes de vida.

Roser NadalAdolf Tobeña, de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, lideraran aquest debat, que porta per nom Early Life Experiences. Vulnerability or resilience?. Participaran en el congrés altres científics de primer nivell com Rachel Yehuda, un referent internacional en trastorn per estrès posttraumàtic com a conseqüència d’una guerra.

 

  • Inscripcions online tancades. Contacteu lrogel@biocat.cat o truqueu al 93 310 33 30

 

Data: 25 i 26 d'octubre

Lloc: CosmoCaixa Barcelona

Més informació al web de B·Debate

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDEarlyLife i #BDebate i al compte @BDebate.

 

Et pot interessar:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.