Vés al contingut

Redacció

La producció d’aliments s’ha convertit en un complex sistema de processos industrials a causa de la necessitat d’abastir una població cada vegada més gran i, també, per les perspectives de negoci que ofereixen els nous mercats globalitzats. La conseqüència és que la distància entre el productor i el consumidor s’ha anat multiplicant i, per tant, cada dia sabem menys sobre els productes amb què ens alimentem. La falsa abundància d’un mercat que ofereix productes d’arreu del món tot l’any amaga processos que sovint generen dubtes per l’ús de substàncies químiques que n’asseguren la conservació, el sabor o l’aspecte. D'altra banda, la capacitat de coneixement i de decisió del consumidor disminueix davant l’allau d’informacions contradictòries i la dificultat d’entendre l’alt nivell de tecnificació del món de l’alimentació.

B·Debate —una iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitzen el cicle de debats Alimentar el món. Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments per aproximar-nos a les formes de producció dels aliments que consumim i al seu impacte sobre la salut i el medi ambient. Els debats, oberts al públic en general, es faran els dies 22 i 29 d'octubre i 5 i 8 de novembre de 2012 a la seu del CCCB.

Dilluns, 22 d'octubre de 2012
Sabem què mengem? Reptes de la seguretat alimentària i l'alimentació saludable

Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears
Moderador: Pere Puigdomènech, professor d’investigació del CSIC i director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB)

Dilluns, 29 d'octubre de 2012
Biodiversitat agrícola: oportunitats per a un desenvolupament sostenible

Stefano Padulosi, investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR)
Moderador: Enric I. Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona

Dilluns, 5 de novembre de 2012
El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari
Wilhem Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology
Moderador: Pere Arús, director Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Dijous, 8 de novembre de 2012
La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat
Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació
Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia

Els debats dels dies 22 i 8 es faran en català. Els debats dels dies 29 i 5 es faran en italià i en anglès, respectivament, amb servei de traducció simultània al català. 

Dies: 22 i 29 d'octubre, 5 i 8 de novembre de 2012
Hora
: 19.30 h
Lloc
: CCCB • C/ Montalegre, 5 • Barcelona (mapa)

Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Telentrada (902 101 212 i www.telentrada.com). Entrada 3 euros. Menors de 25 anys i jubilats, reduïda: 2,50 euros. Amics CCCB, aturats i menors de 16 anys: gratuïta.

Organitzen:

    

Col·labora:

   

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.