Vés al contingut

La primera edició de l’acceleradora s’ha inaugurat el 24 de novembre en un acte presidit per l’alcaldessa Ada Colau i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia., i on també hi ha assistit Biocat, com a entitat col·laborada de la iniciativa.

Cinc spin-off i sis startups han estat els onze projectes seleccionats per formar part de la primera edició de l’acceleradora BCN Health Booster, la iniciativa impulsada pel Parc Científic de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, que compta amb la col·laboració de Barcelona Activa i Biocat. 

Les empreses seleccionades, d’un total de 19 candidatures rebudes, han estat: Aptadel Therapeutics (spin-off), Artificial Nature (startup), Bioliquid Innovative Genetics (startup), DeepUll (startup), GAT Biosciences (startup), GAT Therapeutics (startup), MiMARK (spin-off), Nuage Therapeutics (spin-off), Ona Therapeutics (spin-off), Oncoheroes Biosciences (startup) i OneChain (spin-off). 

D’entre aquestes, 7 es troben en fase de descobriment de productes terapèutics, 3 desenvolupen eines de diagnòstic de diferents malalties i 1 dissenya biomaterials pel sector salut. Més de la meitat (64%) treballen en el camp de la oncologia. Les 11 empreses han aixecat un finançament inicial de 43M€. Excloent la ronda de 30M€ que ha aixecat Ona Therapeutics, cada empresa compta amb un capital inicial per tirar endavant els projectes d’entre 0.6M€ i 3.5M€. En les rondes de finançament superiors a 1.5M€ ja aixecades hi ha participació d’inversors internacionals, fet que va en línia de la captació d’inversió estrangera creixent del sector a Catalunya. En quant al talent, destaca la presència femenina a tots els projectes, ja que el 55% estan liderades per dones: o bé son fundadores (Ona Therapeutics, MiMark i GatBiosciences) o bé estan integrades al C-level suite: chief scientific officer (CSO), chief technological officer (CTO) o chief financial officer (CFO).

En el decurs de l’esdeveniment s’ha dut a terme una visita guiada per les instal·lacions que el Parc Científic de Barcelona. El programa permetrà que 7 d’aquestes 11 puguin allotjar-se als nous espais PCB i puguin accedir a un nou laboratori mentre que 4 continuaran en l’espai actual. Totes elles participaran en el programa d’acceleració impartit per Biocat i que començarà al gener del 2022. 

En la seva intervenció, Colau ha remarcat que "Barcelona és una potència indiscutible en l'àmbit científic i productiu en ciències de la vida i la salut. Som capital científica de tot l'estat i la 4a ciutat en publicació de recerca a la UE". 

També hi ha assistit altres representants de l’Ajuntament com, com el 1er tinent d’alcalde, regidor d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni i el 6è tinent d’alcalde, regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Marti, el director de Biocat, Robert Fabregat, el director general de Barcelona Activa, Felix Ortega, i la directora del Parc Científic de Barcelona, 

Per la seva banda, Collboni ha destacat el paper de Biocat com a actor clau a l'hora de construir aquesta aliança público-privada: "Hi havia la necessitat que aquells que en aquest país ho saben fer, i ho saben fer millor, s’aliïn amb nosaltres per a fer-ho possible. Hi ha la visió, la determinació i les aliances per a fer que les coses passin." 

El paper  de Biocat 

Les empreses accediran, a més, a un programa d’acompanyament empresarial de Biocat durant els tres anys, totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna durant aquest període, que inclourà mentoria i consultoria personalitzada; formació (customer discovery, intel·lectual property, market access i regulatory affairs, etc.), i assessorament en matèria d’accés al finançament, com ara l’elaboració del pitch training, l’one-pager i el brochure, i la participació en els programes Health & Bio Team Dating i Investment Readiness Series (TIRS).

En aquest punt, Robert Fabregat remarca que “no existeix a Barcelona cap acceleradora que impulsi un programa complert d’acompanyament empresarial on s’inclogui l’accés a espais de laboratori  i que ofereixi un d’acompanyament totalment adaptat a les necessitats, amb  mentoria i consultoria personalitzada; formació i assessorament en matèria d’atracció de finançament” i recorda que l’acceleració i el desenvolupament de talent és una de les línies estratègiques de Biocat que cal continuar potenciant. 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.