Vés al contingut

REDACCIÓ

El grup lacti TGT s'ha incorporat com a soci inversor en la biofarmacèutica catalana Archivel Farma. TGT ha adquirit el capital que fins ara pertanyia al Fons Innocat de capital risc —gestionat per High Growth Partners—, d'Inversions Valor Afegit i d'Ágora Invest. Així, Archivel Technologies i TGT tenen cadascun el 49,2% del capital i la farmacèutica Reig Jofré manté el seu 1,6%.

Amb aquest finançament, Archivel Farma s'assegura la fase III de la recerca de la primera vacuna poliantigènica per al tractament de la infecció tuberculosa latent registrada amb la marca Ruti®. La vacuna, inventada a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol de Badalona a partir del treball de recerca del Dr. Pere-Joan Cardona i Isabel Amat, es va iniciar a finals de 2000. El juny passat, Archivel Farma va presentar els resultats de la fase II realitzats en una mostra de 96 pacients a Sud-àfrica. Un panell d'experts internacional presidit pel Dr. Pedro Alonso va confirmar la viabilitat de la proposta per avançar cap a la fase III (prova definitiva d'eficàcia). La proposta d'Archivel és aplicar una única administració de 25 micrograms de la Ruti® després del tractament estàndard amb antibiòtics en individus amb infecció latent (infectats amb M. tuberculosi però sense símptomes de la malaltia). L'objectiu d'aquest assaig clínic és demostrar que els individus vacunats amb la Ruti® tenen menys risc de desenvolupar la malaltia que els individus no vacunats. L'equip d'Archivel ja ha començat la preparació de la fase III, que implicarà un mínim de 1.200 pacients i el cost podria arribar als 10 milions d'euros.

Renovació dels òrgans d'administració i direcció

Arran dels canvis d'accionariat, s'ha dissolt el Consell d'Administració i queden com a administradors mancomunats, José Martínez per part d'Archivel Technologies i Teodoro García de TGT. Antonio Parente, fins ara president de la companyia, hi segueix vinculat a través d'un comitè d'assessors. La nova directora general és Olga Rué, que manté el seu càrrec de directora Financera. Janus Developments, que exercia funcions de direcció general a través de Lluís Ruíz-Ávila i de direcció de projectes amb Ramon Bosser, finalitza tal com estava previst el seu cicle d'acompanyament executiu. A partir de gener, Janus recolzarà Archivel Farma en el disseny i execució de la fase III de la Ruti® i en les negociacions amb possibles socis internacionals perquè la vacuna arribi al major nombre possible de pacients i països. Pere-Joan Cardona i Isabel Amat, mantenen els seus respectius rols de director Científic i directora d'Operacions.

Segons Olga Rué, el valor principal de l'entrada del grup TGT "és l'estabilitat financera que ens dóna a quatre anys vista. També valorem el coneixement en gestió empresarial que té aquest grup, ja que pot ser molt positiu per a nosaltres en aquesta etapa que encetarem".

Els orígens: Archivel Technologies

El 1998, José Martínez va fundar l’empresa Archivel Technologies. El 2005, per dur a terme el desenvolupament clínic de la vacuna Ruti®, es va crear Archivel Farma com una spin-off d’Archivel Technologies i es va donar entrada com a inversor al Fons Innocat. Des de la seva fundació, Archivel  Farma ha rebut subvencions del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (antic CIDEM) i préstecs d’entitats com el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), l'Empresa Nacional de Inversiones (ENISA) i l’Institut Català de Finances.

Archivel té actualment un equip de 17 persones, un 90% de les quals volcades a la recerca, a més d'una xarxa de col·laboradors externes.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.