Vés al contingut

Barcelona s’ha consolidat com un referent en recerca sobre càncer i epigenètica del sud d’Europa, amb 40 grups de recerca que treballen en aquesta disciplina. Per cinquè any consecutiu B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, ha reunit aquest octubre a CosmoCaixa experts nacionals i internacionals en epigenètica i càncer per parlar sobre la segona causa de mortalitat mundial.

L’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC) i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) han liderat la cinquena edició del Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer (BCEC). Sota el títol 'Epigenetic mechanisms in health and disease', aquesta edició ha comptat amb  responsables dels centres de recerca més potents d’Europa com Susan Gasser, directora de l’Institut Friedrich Miescher de Suïssa, i Wendy Bickmore, directora de la unitat de genètica humana de l’Institut de Medicina Genètica i Molecular a la Universitat d’Edimburg (Escòcia).

 

La nova era: entendre l’ADN en 3D

Cada cèl·lula humana conté en el seu interior dos metres d’informació genètica. Certes alteracions poden provocar malalties com el càncer, en què les cèl·lules normals s’escapen dels controls cel·lulars i proliferen de manera descontrolada. A banda de les anomalies genètiques, la forma en com s’expressen aquests gens (epigenètica) en combinació amb factors ambientals com el tabac, l’alimentació o el sedentarisme, són altres elements que també poden contribuir a l’origen d’un càncer.

Fins ara els científics han investigat aquests mecanismes genètics i epigenètics en dues dimensions: ara els científics volen saber com s’estructura en 3 dimensions dins el nucli de la cèl·lula. Per exemple, quan una cèl·lula tumoral migra d’un lloc del cos a un altre, és a dir fa metàstasi, l’ADN canvia la seva organització i regulació. Aquest nou coneixement permetrà conèixer millor el càncer i tots els seus mecanismes per oferir nous tractaments oncològics als pacients, i oferir-los medicina personalitzada adaptada al seu perfil i tipus de tumor.

 

Un àmbit punter a Catalunya

El Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer (BCEC) convocat per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, està impulsat pels cinc millors centres de recerca de Catalunya en aquest camp: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Programa de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (PMPPC-IGTP), el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l’IBMB-CSIC i l’IJC.

Aquestes trobades han contribuït a la disseminació del coneixement més punter en càncer i ha propiciat col·laboracions entre científics catalans i altres d’internacionals, així com fitxatges de científics estrangers de referència a centres de recerca catalans. Anteriors edicions del BCEC s’han centrat en els mecanismes epigenètics més freqüents que incideixen en l’expressió genètica, com la metilació de l’ADN o l’acetilació de les histones. Durant aquests anys els científics amb més renom del càncer i l’epigenètica han passat per B·Debate. Alguns d’ells són John Dick, el descobridor de les cèl·lules mare del càncer, i Rick Young, pioner de l’arquitectura tridimensional dels cromosomes i els gens que sempre sona a les travesses de premi Nobel.

Només a Catalunya, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tenen probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Actualment, més de 20.000 homes i gairebé 14.000 dones tenen càncer a casa nostra. A nivell global, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que l’any 2030 fins a 12 milions de persones moriran de càncer.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.