Vés al contingut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat aquesta setmana en roda de premsa la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), una infraestructura que s’encarregarà de garantir la connexió entre la generació de teràpies avançades en el marc dels sistemes públics de salut i de recerca i innovació, i el teixit industrial. El Banc de Sang i Teixits serà l’entitat encarregada de coordinar la definició del nou centre, que presentarà el seu pla operatiu al febrer de 2023. 

La creació del nou Centre Nacional de Teràpies Avançades permetrà incrementar la capacitat dels hospitals per fer assajos clínics amb aquestes teràpies i definir el procés de desenvolupament i escalat industrial. Les teràpies avançades són, des d’un punt de vista regulatori, medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular) que serveixen per la regeneració de teixits, tractament de malalties inflamatòries i autoimmunes i tractament del càncer, entre d’altres. 

Durant la seva compareixença, el conseller també ha fet pública la coordinació per part de Biocat d’aquest futur Hub de Teràpies Avançades. “Alhora, per tal de tirar endavant el projecte, es comptarà amb Biocat per identificar i alinear els agents de la BioRegió, públics i privats, per tal de garantir tota la cadena de valor necessària per al desenvolupament d’aquestes tecnologies, des de la seva generació fins a l’accés al mercat i al sistema de salut”. 
 

 

Segons Robert Fabregat, director general de Biocat, el hub de Teràpies Avançades té un gran potencial internacional perquè “la tendència mundial és apostar clarament i invertir en el desenvolupament de teràpies avançades, personalitzades i basades en processos de bioenginyeria, i Catalunya compta amb els ingredients indispensables per liderar aquest àmbit”. El director de Biocat ha remarcat que l’entitat també treballarà per impulsar totes aquelles iniciatives estratègiques necessàries pel sistema, cercant-ne el finançament requerit per dur-les a terme –tipus les convocatòries actuals de l’ISCIII i el CDTI-, tot promovent i intensificant la col·laboració pública-privada per tal que s’arribin a acords amb farmacèutiques pel seu desenvolupament industrial.

 

4 ingredients per posicionar la BioRegió com el hub europeu líder en Teràpies Avançades

Que el Govern hagi apostat per la creació d’un Hub de Teràpies Avançades a Catalunya amb el Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA) com a element clau, no és fortuït. La BioRegió compta amb les principals característiques per esdevenir un referent internacional en aquest àmbit:

  1. Catalunya disposa d’un nivell científic en teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, comparable a d’altres països referents d’Europa en quant a producció científica.
     
  2. La BioRegió compta amb un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un elevat potencial investigador i d’execució d’assajos clínics innovadors. Un exemple són Un exemple és l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, els dos centres hospitalaris pioners de l’Estat en desenvolupar CAR-T pròpies amb resultats esperançadors.
     
  3. Addicionalment, disposa d’un ecosistema d’startups i inversors en biotecnologia en creixement exponencial i altament competitiu a nivell europeu (veure Informe de la BioRegió 2021).
     
  4. Catalunya és el territori capdavanter a nivell estatal, tot concentrant el 60% de la recerca en aquest àmbit i la meitat dels hospitals de referència a nivell internacional.

 

Un projecte estratègic des de feia temps

El Hub de Teràpies Avançades s’ha consolidat amb l’acord del nou Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), però en aquest projecte ja feia quasi dos anys que s’hi treballava. El Govern de la Generalitat va presentar la proposta de desenvolupament d’un Hub de Teràpies Avançades al programa de fons europeus Next Generation EU com a resposta de futur en clau de recuperació i resiliència front a la pandèmia del coronavirus. 

Aquest formava part d’un dels tres eixos del projecte ‘Salut 2030’, que buscava mobilitzar 2.000 milions d’euros per impulsar la indústria pròpia i el pipeline de l’ecosistema, consolidar i escalar el teixit innovador de la BioRegió i transformar el sistema de salut de Catalunya. 

En aquest sentit, el conseller de Salut ha expressat que el projecte comptarà amb 60 milions d’euros pels propers tres anys però, a més, s’optarà a convocatòries i ajuts competitius per projectes estratègics en el desenvolupament i implementació de les teràpies avançades, facilitant l’accés a d’altres fonts de finançament (ex.: PERTE Salut, FEDER...). 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.