Vés al contingut

Biocat ha llençat el nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya, que posa a l’abast d’investigadors i societat les dades sobre la producció científica en biomedicina feta pels investigadors que treballen a entitats de recerca de Catalunya, independentment del seu lloc d’origen, al període 2012-2016.

Les taules dinàmiques del nou Portal bibliomètric de la BioRegió de Catalunya permeten consultar la producció i impacte de cada centre de recerca, universitat, hospital, etc. de forma individual, o personalitzar la cerca per disciplina científica.

Una de cada sis publicacions científiques en biomedicina signades per investigadors de la BioRegió de Catalunya (concretament el 16,5%) figuren entre l’1% de publicacions més citades del món: el triple del que correspondria per al seu volum de producció. Les publicacions dels centres catalans en aquesta disciplina generen un impacte normalitzat un 15,7% per sobre de la mitjana mundial.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi, impulsat per Biocat i elaborat en col·laboració amb el BAC (Bibliometria i Avaluació en Ciència), grup d’investigació inter-institucional on participen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i la Fundació Pasqual Maragall (FPM).

 

Disciplines i centres més actius

Oncologia, Farmacologia i Neurologia Clínica van ser les disciplines amb més producció al període 2012-2016 mentre que Pneumologia, Dermatologia i Atenció primària van obtenir l’impacte més elevat.

El 64,5 % de les publicacions catalanes en biomedicina compten amb almenys un hospital o entitat vinculada entre els autors, sent els més actius l’Hospital Clínic i l’Hospital Vall d’Hebron. Pel que fa a les universitats, les que més publiquen en biomedicina són la Universitat de Barcelona i Universitat Autònoma de Barcelona, seguides de la Pompeu Fabra. Dins dels centres de recerca públics, destaca la producció de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’ISGlobal, i l’impacte de les publicacions de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) .

 

La producció científica en xifres

En els darrers 20 anys, la xifra de publicacions d’àmbit biomèdic pràcticament s’ha quadruplicat a Catalunya. Durant el període 2012-2016 va representar l’1,2% del total mundial, el 3,51% d’Europa (EU dels 28), i el 34,1% del total de l’Estat espanyol.

Entre 2012 i 2016 els Estats Units, Xina, Anglaterra, Alemanya, Japó, Itàlia, Canadà, França, Austràlia i Espanya (incloent-hi la producció catalana) es van situar a les 10 primeres posicions del rànquing mundial per volum absolut de publicacions biomèdiques. Catalunya es situaria a la posició 23 del rànquing mundial en producció absoluta.

Més de la meitat (52,4%) dels articles en biomedicina de la BioRegió estan fets en col·laboració amb autors d’altres països, el percentatge d’internacionalització més alt de l’Estat espanyol.

 

Recerca catalana a Nature i Science

Catalunya es situa al top 15 de l’Espai Europeu de Recerca (ERA) en nombre absolut de publicacions a Nature i Science: en concret, entre 2013 i 2017 els autors dels centres de la BioRegió van publicar 190 articles en aquestes prestigioses publicacions científiques, xifra comparable a la de Bèlgica (248) o Israel (244) i superior a la de països com Finlàndia (140) o Irlanda (101). En termes de publicacions a Nature i Science per habitant, Catalunya se situa a la posició 12 de l’ERA, per sobre de Bèlgica, Alemanya o França, entre d’altres.

 

Creix el percentatge d’autores dones

Al quinquenni 1992-1996, 2 de cada 10 autors de les publicacions catalanes en biomedicina eren dones (80% homes i 20% dones). En contrast, al quinquenni 2012-2016 la proporció d’homes i dones va ser 65% - 35%, repartiment més equitatiu, tot i que el creixement d’aquest percentatge s’ha estancat en els darrers anys. 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.