Vés al contingut

Existeixen nombrosos trets comuns entre Catalunya i Califòrnia. Ambdues són referents en innovació, creativitat i emprenedoria, a més de ser un pol d’atracció per inversors internacionals i un dels principals motors econòmics dels seus territoris.

Amb l’objectiu de consolidar els acords signats el 2015 i seguir explorant noves vies de col·laboracions, una Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya va viatjar a Califòrnia el passat 19 de juny.  Montserrat Daban, Directora de Política Científica i Internacionalització de BIOCAT, juntament amb el cap de l'Àrea de Relacions Internacionals i Cooperació del Departament de Salut, Josep A. Pujante, han format part del grup d’experts que s’hi ha desplaçat per reunir-se amb entitats homòlogues i representants sectorials i governamentals en biotecnologia, medicina de precisió i salut digital, i compartir pràctiques en innovació en salut i atracció i retenció de talent.

Durant una setmana han tingut lloc visites a centres de referència, trobades institucionals i reunions de treball sectorials.

L’agenda s’ha iniciat amb una trobada amb Julianne McCall, Directora del California Initiative to Advance Precision Medicine, una iniciativa que es va llançar el 2015 amb l’objectiu de donar suport a la recerca col·laborativa i fomentar les associacions entre estats, investigadors, pacients, comunitats i indústria per promoure els objectius d’aquest nou enfocament de la salut i la medicina. Arrel de la reunió, s’han establert futures col·laboracions en temes de polítiques inclusives en medicina personalitzada, dades en Salut i en avenços biomèdics i sanitaris (agència ARPA) entre altres.

La visita a GO-Biz (oficina del Governador per al desenvolupament econòmic i empresarial) que ja intercanvia pràctiques col.laboratives amb ACCIÓ i BIOCAT,  ha permès obrir els intercanvis  a temes com  l’acceleració, el mapatge de l’ecosistema o la inversió .

La trobada amb Jim Suennen, Associate Secretary for External Affairs del California Health &Human Services Agency, entitat que proporciona als californians accés a una atenció sanitària assequible, integrada i d’alta qualitat, ha estat marcada per la situació actual del sistema de salut i principalment dels pacients amb menys recursos i més necessitats, amb especial atenció a la salut mental i a la equitat en l’atenció pública en període post-Covid.

I finalment, la reunió amb Sergio Aguilar-Gaxiola, MD, PhD, Director del Community Engagement Program de la University of California, Davis Health Clinical and Translational Science Center (CTSC) i dos dels seus líders, Nick Anderson i Scott Fisherman, ha estat una oportunitat per compartir visions sobre el compromís de la comunitat o com reduir les disparitats en la salut.

Durant el viatge també han pogut conèixer de primera mà les instal·lacions de centres de referència com el California Biomanufacturing Center,  que impulsa el desenvolupament i el creixement d’un dels grups d’empreses més grans de biomanufactura del món,  i Grifols on Christian Mayer, Site Head Director, Ramon Biosca, CDMO Operations Director i Jody Melton Witt, Product Development Director, han presentat la companyia i les seves seus. Actualment, l’ empresa testa el 80% de les donacions de plasma als EUA, treballa amb la creu roja japonesa i australiana i realitza assajos per malalties com el Zika i altres patògens.

A la Stanford Byers Center for BioDesign, Josh Makower, Boston Scientific Applied Bioengineering Professor of Medicine and Bioengineering at the Stanford University Schools of Medicine and Engineering i Director del Stanford Byers Center for Biodesign, ha compartit les novetats i actualitzacions del programa que va cofundar amb Paul Yock fa 20 anys i en el que es va inspirar el programa d·HEALTH Barcelona de BIOCAT.

Abans de donar per finalitzat el viatge, BIOCAT s’ha pogut reunir amb Randy Fultz de Biocom, amb qui s’ha emplaçat a seguir compartint experiència en temes d’inversió i indicadors de l’ecosistema. Biocom, entitat homòloga de BIOCAT a Califòrnia, ajuda a impulsar la indústria de les ciències de la vida amb recursos transformadors que permeten a les empreses establir connexions significatives.
 

Amb el suport de:

Logo Acció Exterior
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.