Vés al contingut

La biotecnològica catalana Bioprognos, spin-off de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha obtingut el certificat europeu CE per comercialitzar el seu primer test de diagnòstic, un sistema algorítmic que ajuda a la detecció del càncer de pulmó. L’empresa, constituïda el gener de 2016, va tancar a l’estiu una ronda de finançament de 372.000 euros a través de la plataforma de crowdfunding Capital Cell amb 88 inversors.

La spin-off ha desenvolupat aquest algoritme anomenat Mbdaa for Lung Neoplasia Dx a partir d’un estudi realitzat a l’Hospital Clínic durant els últims vuit anys, i que després va llicenciar-ne la seva explotació en exclusiva mitjançant un contracte de transferència de tecnologia amb l’hospital i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica.

El test prediu el risc de tenir un càncer de pulmó a partir d’una anàlisi de sang que obté el valor de sis marcadors tumorals. La mateixa prova indica la determinació histològica en cas que el resultat sigui positiu, segons el valor d’aquests marcadors. Una prova no invasiva i de baix cost que, segons les dades que publica l’empresa, pot detectar el càncer en un 90% de sensibilitat i 98% d’especificitat i redueix els falsos positius i falsos negatius típics d’altres processos de diagnòstic.

A banda d’aquest sistema, que ja és a punt per a la comercialització, l’empresa es troba a les últimes fases de validació d’un test de càncer d’ovari i pròstata. Totes les solucions de diagnòstic amb què treballa Bioprognos per detectar diferents tipus de càncer es fan per biopsia líquida, és a dir a través d’una simple anàlisi de sang.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.