Vés al contingut

Més de 36 empreses es van crear l’any passat en aquesta comunitat autònoma, la qual cosa suposa el 27% del total

Catalunya és la comunitat autònoma amb més dinamisme en biotecnologia. Així ho posa de manifest l’Informe d’ASEBIO 2007, superant Madrid, Andalusia i País Basc en el rànking. Una de les dades que millor reflecteix aquesta situació és el fet de que el 27% de les 75 noves empreses estrictament dedicades a aquest sector que van iniciar les seves activitats el 2007 ho van fer en el bioclúster català. La biotecnologia i la biomedicina a Catalunya també lidera les inversions en R+D, amb un 35% de les què es van dur a terme al sector.

Catalunya es consolida com a un dels grans pols biotecnològics nacionals. A més d’haver acollit al 2007 el nombre més alt de noves empreses estrictament dedicades a la biotecnologia (biotecs), també concentra el 23,67% de les companyies relacionades amb el sector. A distància, i amb un 15,33%, la segueix la Comunitat de Madrid. Juntes concentren a quasi el 40% de les empreses espanyoles, mentre que en un segon grup es posicionen Andalusia (10,32%), Euskadi (9,56%) y la Comunitat Valenciana (9,26%), seguides de prop per Castella i Lleó (7,59%) i Galícia (6,83%).

El bioclúster català també està al capdavant del rànking pel que fa a la distribució geogràfica de les biotecs, amb un 24,15%; quasi empatada amb Madrid, amb un 24,64%. Igual que en el cas anterior, els segueixen Andalusia, Euskadi i la Comunitat Valenciana.

Una altra de les dades posa de manifest l’Informe 2007 d’ASEBIO és que Catalunya també lidera la despesa en R+D interna empresarial nacional, amb un 34,87% del total que es fa a Espanya. La següent en el rànking és Madrid, amb un 31,01%.

El 2007 també s’han recuperat un total de 114 invencions tecnològiques, corresponents a 125 famílies diferents de patents, dades que suposen un increment del 14% comparat amb l’any 2006. I la titularitat de les invencions identificades correspon a 72 empreses espanyoles, 30 de les quals s’ubiquen a Catalunya.

La biotecnologia espanyola creix a bon ritme

Avui dia, i segons les dades del darrer Informe d’ASEBIO, un total de 659 empreses duen a terme activitats relacionades amb la biotecnologia a Espanya, xifra que suposa un increment superior al 38% pel que fa al 2005.

Aquestes empreses han superat el 2007 els 22.500 milions d’euros de xifra de negoci, i el 70% d’elles han dut a terme tasques de R+D durant aquest període. Una altra dada que cal destacar de l’Informe ASEBIO és que la despesa en R+D interna en aquest àmbit ha experimentat un creixement del 46% i se situa prop dels 300 milions d’euros.

L’Informe ASEBIO és un document de referència del sector biotecnològic espanyol que anualment, i des de l’any 2000, valora la ‘temperatura’ del sector, incloent aspectes de mercat, científics, polítics, regulatoris i socials.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.