Vés al contingut

La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, va anunciar ahir que la Comissió Europea té previst gastar 6.400 milions d’euros en recerca i innovació. Fins avui, aquest és el pressupost més gran que Europa ha destinat per al progrés de la ciència i la competitivitat i per fer front als reptes que plantegen a la societat el canvi climàtic, la seguretat energètica i alimentària, la salut i l’envelliment.

Els beneficiaris d’aquests diners seran uns 16.000 centres de recerca, universitats i empreses –incloses unes 3.000 pimes. Les subvencions es concediran durant els pròxims catorze mesos prèvia convocatòria i avaluació de les propostes que s’hi presentin. La previsió és que amb aquests fons es creïn més de 165.000 llocs de treball.

Es podran presentar projectes sobre un ampli ventall de temes en el marc del 7è Programa Marc de la UE. Per al sector de la salut s’han reservat més de 600 milions d’euros. També s’han reservat més de 1.300 milions d’euros per als científics més creatius, que seleccionarà el Consell Europeu de la Recerca, i 772 milions per finançar mitjançant el programa Accions Marie Curie la mobilitat de 7.000 investigadors altament qualificats. 

Es concedeix la màxima prioritat a les pimes, que són el pal de paller del sistema europeu d’innovació i representen el 99% del teixit empresarial europeu. Les pimes rebran prop de 800 milions d’euros i per primera vegada hi haurà pressupostos específics per a determinats sectors d’activitat com salut, bioeconomia basada en el coneixement, medi ambient o nanotecnologia.

Nous productes i serveis

El gran objectiu d’aquest pressupost és ajudar a plasmar el resultat de la recerca en nous serveis, productes i tecnologies. Només en recerca mèdica, durant el 2011, es destinarà un terç del pressupost total (206 milions d’euros) a assajos clínics fets per investigadors per tal de poder comercialitzar nous medicaments més ràpidament. I a la recerca en nanotecnologia s’hi destinaran 270 milions d’euros per patentar i comercialitzar nous productes.

La convocatòria de propostes que es va anunciar ahir forma part de la iniciativa Unió per la Innovació, que la comissària Geoghegan-Quinn engegarà a la tardor del 2010. Aquesta iniciativa és part essencial de l’Estratègia Europa 2020 i té per objectiu fomentar tota la cadena de la innovació, des de la recerca fins a la venda al detall, conjuminant una ciència de prestigi mundial amb una economia de la innovació. Es tracta d’eliminar tots els obstacles que impedeixen que Europa pugui competir amb mercats competidors com els Estats Units.

Convocatòria de propostes

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.