Vés al contingut

Experts internacionals convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, es reuniran al CosmoCaixa el 17 i 18 de novembre per trobar noves aplicacions de fàrmacs ja comercialitzats o que han superat les fases d’assajos clínics per pal·liar i tractar malalties minoritàries, un tipus de patologies que afecta a un 7% de la població catalana.

La reutilització de fàrmacs ja existents es presenta com una esperança per les malalties minoritàries, ja que només un 5% d’aquestes patologies tenen tractament a l’actualitat i la seva poca prevalença suposa un handicap a l’hora de desenvolupar noves teràpies. El poc nombre de pacients dificulta els assajos clínics i el procés de descobriment i desenvolupament de fàrmacs nous és llarg i costós, fet que no atrau a la indústria farmacèutica.

Per contra, ja hi ha 8.000 fàrmacs al mercat o en fases clíniques que podrien tractar també els símptomes de les malalties minoritàries, sent útils com a medicació pal·liativa dels efectes de la malaltia sobre l’organisme i allargant la vida del pacient. L’estratègia coneguda com a reposicionament redueix considerablement els costos d’inversió i temps d’arribada de nous medicaments al mercat.

 

Programa i ponents

Per discutir sobre tots aquests temes es reuniran científics de disciplines diverses, com la química, la biologia, la genòmica i les ciències computacionals, en un debat co-liderat per Jordi Quintana, cap de Desenvolupament de Negoci del Parc Científic de Barcelona (PCB) i Francesc Palau, director de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. La trobada pot contribuir al descobriment de noves propietats dels fàrmacs.

Les jornades es vertebraran al voltant de quatre grans sessions: enfocs internacionals davant de noves teràpies, estudis de casos i reptes que es presenten, integració de dades combinada amb un enfoc computacional i experimental i un bloc dedicat als pacients.

En el marc d’aquesta última sessió es farà la taula rodona ‘Reutilitzant medicaments per a malalties rares. Del laboratori als pacients’, oberta al públic i gratuïta, on participaran Jaume Reventós (DGRI), Marta Príncep (RICHI Foundation), Jordi Surrallés (UAB), Josep Torrent (UAB / Eurordis), Raül Insa (SOM Biotech), Francesc Palau (Hospital Sant Joan de Déu) i Marc Martinell (Minoryx).

Al món hi ha unes 7.000 malalties minoritàries diferents, segons la base de dades internacional Orphanet. La majoria acostumen a ser patologies genètiques molt greus, sovint mortals i apareixen durant la infantesa. 

 

  • Inscripcions online tancades. Contacteu lrogel@biocat.cat o truqueu al 93 310 33 30

 

Data: 17 i 18 de novembre

Lloc: CosmoCaixa Barcelona

Més informació al web de B·Debate

El debat es pot seguir a Twitter a través de les etiquetes #BDRareDiseases i #BDebate i al compte @BDebate.

 

Et pot interessar:

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.