Vés al contingut

L’any 2020 ha estat marcat sens dubte per la pandèmia de Covid-19, que per ara ha causat 1,7 milions de morts al món i ha capgirat la nostra manera de viure i treballar. Però aquesta crisi sanitària ha provocat també un impuls mai vist a la recerca, la innovació i la inversió en el sector de ciències de la vida i la salut. 


Probablement el 2020 es tancarà amb un rècord d’inversió a la BioRegió, tal i com ja s’avançava a l’Informe del sector que vam presentar a l’octubre, on explicàvem el creixement en inversió privada i atracció d’inversió internacional. ONA Therapeutics ha liderat l’operació més gran de l’any: ha captat 30M €. Altres rondes destacades han estat la de Koa Health -spin-out de Telefónica- (14,1M €), Peptomyc -spin-off del Vall Hebron liderada per Laura Soucek- (11,4M €), Ability Pharma, amb 9,3M € captats entre inversors i altres fonts, Accure Therapeutics (7,6M €), Oxolife (5M €), Impress (5M €) i AptaTargets (5M €), entre moltes altres. YsiosAlta Life SciencesSabadell Asabys, Invivo Ventures i Nina Capital, entre altres inversors, van contribuir a captar una inversió de més de 120 milions d'euros fins octubre. A finals de febrer 2021 tenim previst presentar l’actualització del total de la inversió de les startups de la BioRegió. No us ho perdeu! 


A més de les rondes, altres companyies han ampliat considerablement la seva capacitat de finançament.  Atrys Health ha ampliat capital en 35M € per comprar la companyia xilena de telemedicina ITMS. Minoryx, que ha rebut la designació FDA fast-track pel seu medicament pel tractament de la X-ALD, ha obtingut un crèdit de 25M € del Banc Europeu d’Inversions (BEI). I Oryzon Genomics ha realitzat una ampliació de capital de 20M €.


El bon ritme de captació de fons concorda amb l’anàlisi de la revista fDi Magazine, del Finantial Times, que ha tornat a destacar Catalunya com la millor regió per invertir al sud d’Europa pel període 2020-2021. 


Diverses companyies han fet passos significatius en el camí d’aconseguir l’èxit: MOWOOT ha estat escollida ‘Best Medical Device Company’ a la International Investors Conference, RESI EUROPE 2020. La startup de Blanes MJN Neuroserveis ha aconseguit el segell CE per al seu dispositiu per predir crisis d’epilèpsia. A més, Neuroelectrics ha rebut l’aprovació de la FDA per realitzar un assaig clínic de teràpia d’estimulació cerebral a casa mitjançant telemedicina per a pacients amb depressió. També ha estat un bon any per a Psious, que ha signat un acord amb l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau per a realitzar assajos clínics amb els seus pacients. I el test no invasiu desenvolupat per GoodGut per detectar càncer colorectal de manera precoç s’ha començat a utilitzar als hospitals de Bellvitge i el Clínic de Barcelona. Able Human Motion ha esta guardonada com la millor startup de salut de Catalunya en els Premis Emprenedors 2020 i Aortyx ha guanyat el Premi Àlex Casta al millor pitch de la BioRegió. A més, SIFTED ha destacat les 20 startups de salut més prometedores de l’Estat, moltes de les quals han estat fundades a la BioRegió: Anaconda Biomed, Chemotargets, DyCare, Elma Care, Genomcore, HumanITCare, Iomed, Mediktor, Mediquo, Methinks, Mynorix, Neuroelectrics, Ona Therapeutics, Oxolife, Peptomyc i Psious.


Un bon any per a les biofarmacèutiques de la BioRegió 


Almirall, Grífols, Esteve, Reig Jofre, Ferrer i Oryzon han estat protagonistes de bones notícies aquest 2020. La farmacèutica de la família Gallardo ha entrat a l’Ibex 35 i ha arribat a acords amb la nord-americana 23andMe i la xinesa WuxiBiologics per reforçar-se en dermatologia. En aquesta mateixa aquesta àrea terapéutica, també ha pagat 55M € per Bioniz.


Per la seva banda, Grífols continua la seva expansió i ha adquirit una planta i una xarxa de centres de plasma a Amèrica del Nord per 460M €.  També ha tancat la compra d’una fàbrica de fraccionament de plasma i dues plantes de purificació al Canadà, així com d’onze centres de donació de plasma als EEUU, per 393M €. A més, ha anunciat la intenció de doblar la seva capacitat industrial de fraccionament de plasma l'any 2026 i de construir una planta d’immunoglobulines a Lliçà de Vall, a més d’ampliar la fàbrica que té a Parets del Vallès, a la qual destinarà 130M €. La farmacèutica s’ha involucrat en la lluita contra la Covid-19 i ha començat a testar l’eficàcia de la inmunoglobulina hiperinmune anti-SARS-CoV-2 com a potencial tractament per a la malaltia. 


Esteve ha comprat la firma alemanya Riemser com un pas més d’afiançament a Europa. A més, ha signat amb Leitat una aliança en recerca i desenvolupament, amb qui ha creat  una bioincubadora (WeLab), amb seu al Parc Científic de Barcelona. Per la seva part, Ferrer ha obtingut un préstec de 50M € del BEI per impulsar la seva I+D. La companyia també ha iniciat amb l’Hospital del Mar un projecte d’intel.ligència artificial per detectar característiques comunes de pacients amb Covid-19.


Reig Jofre fabricarà la vacuna de Johnson & Johnson a l’Estat. El laboratori ha tancat un acord amb la multinacional nord-americana per a la producció i envasament a la seva nova planta, que té capacitat per produir 259 milions de dosis anuals


Oryzon Genomics continua avançant en tractaments de medicina personalitzada i ha llançat un estudi sobre esquizofrènia amb la Universitat de Columbia i un altre sobre el Síndrome de Phelan-McDermid -una de les possibles causes de l’autisme- amb l’Hospital La Paz de Madrid.


Una notícia excel.lent per a la BioRegió ha estat que el gegant nord-americà de telemedicina Teladoc Health ha escollit Barcelona com a base per a les seves operacions internacionals fora dels EUA.  La companyia està dirigida pel català Carlos Nueno. També la companyia suïssa Ypsomed ha anunciat enguany que obrirà un hub digital a Barcelona que comportarà la creació d’una quarantena de llocs de treball. L’activitat d’Ypsomed se centrarà en el desenvolupament de nous dispositius digitals per al tractament de malalties cròniques.

En aquesta línía també destaca l’impuls, per part de Barcelona Tech City, de dos nous centres d’innovació urbans, un dels quals es dedicarà a la salut, i que és previst que s’inauguri abans de finals del 2021. A més, el Parc Científic de Barcelona ha habilitat més de 1.200 m2 de nous d’espais d'oficina per acollir empreses de tecnologies mèdiques amb la voluntat d’esdevenir un potent nou hub de medtech a la BioRegió. Per la seva banda, el Barcelona Supercomputing Center ha inaugurat el PerMedCoE , un centre d’excel·lència amb finançament de la Comissió Europea que contribuirà al full de ruta europeu de la medicina personalitzada. 

 

La pandèmia no atura la recerca puntera


Tot i la pressió sense precedents que enguany han hagut de gestionar els hospitals a causa de la pandèmia, la innovació no s’ha aturat en el sistema sanitari de la BioRegió. L’Hospital de la Vall d’Hebron ha obtingut més d’1M € de benefici per l’explotació de la llicència d’una patent d’una teràpia per una malaltia minoritària. Aquesta operació constitueix el benefici econòmic més alt generat mai per un institut de recerca lligat a un hospital de l’Estat per una patent. Aquest mateix hospital ha realitzat amb èxit el primer trasplantament de cor a una supervivent de Covid-19 que patia una cardiopatia congènita.


Per la seva banda, l’Hospital Clínic ha realitzat el primer transplantament d’úter a l’Estat. També ha estat capdavanter a Europa en realitzar cent transplantaments renals robòtics i ha inaugurat un nou bloc quirúrgic a l'Institut Clínic d'Oftalmologia que, amb 1.000m2, disposarà dels últims avenços tecnològics per a les intervencions oftalmològiques


L’Hospital Sant Joan de Déu ha aconseguit, per primer cop al món, curar un nen amb càncer de retina a través d’un virus que ataca cèl.lules tumorals. Aquest centre desenvoluparà, junt amb l’Hospital Clínic, la primera placenta artificial d’Europa amb l’objectiu d’augmentar la supervivència dels prematurs extrems.


L’Hospital del Mar ha descobert que el bilingüisme és un factor de protecció contra l’Alzheimer. També ha detectat que alguns dels medicaments per a l’osteoporòsi poden disminuir la incidència de la Covid-19.


L’Hospital de Sant Pau ha estrenat un model anatòmic hologràfic 3D, esdevenint l’únic centre de l’Estat que disposa d’aquesta tecnologia. D’aquesta manera, durant una cirurgia el metge pot veure en 3D la part del pacient que està operant. Aquest mateix centre també va desenvolupar durant el pic de la pandèmia, el març passat, una mascareta de protecció facial impresa en 3D, junt amb l’empresa HP. Les dues entitats van donar les instruccions en obert perquè les mascaretes puguin ser impreses a qualsevol lloc del món. 


I aquest 2020 Catalunya ha obtingut 10 ajuts a la investigació excel·lent per un valor de 25M € en l'última convocatòria del Consell Europeu de la Recerca (ERC Advanced Grants). Quatre dels projectes escollits són de ciències de la vida i la salut. 


L’excel.lència investigadora de la BioRegió també s’ha vist plasmada en la llista -elaborada per Web of Science Group- dels científics més citats del món, en la qual hi han aparegut setze investigadors catalans, entre els quals els oncòlegs Enriqueta Felip i Manel Esteller. En la mateixa línia, el rànquing mundial Times Higher Education ha mostrat que les 3 millors universitats de l’Estat espanyol són catalanes: la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona.


La cursa frenètica contra la Covid-19


Si el 2020 serà recordat per l’aparició d’un nou virus que va trastocar tots els racons del planeta també ho serà per l’esforç sense precedents de la comunitat científica, sanitaris i emprenedors que no han descansat treballant per trobar solucions contra la pandèmia. 


A mitjan febrer saltava la notícia que Barcelona suspenia el Mobile World Congress (MWC) i pocs dies després el món tecnològic organitzava el Tech Spirit Barcelona per omplir el buit deixat pel congrés.


Després del xoc inicial que van suposar les mesures de confinament i l’avenç letal del virus, les empreses i les entitats de la BioRegió es van bolcar en programes i projectes per combatre l’impacte de la Covid-19 : noves teràpies, vacunes, plataformes, reposició de fàrmacs, redirecció de la fabricació, centenars de recursos, assajos clínics, fundraising, finançament local i multitud de calls internacionals. Entre els estudis destaca un dels que va crear més expectació, el liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet sobre el possible rol de la hidroxicloroquina per bloquejar el SARS-CoV-2 , o el de l’Hospital Sant Joan de Déu amb la posada en marxa de la plataforma de recerca Kids Corona . També es van llançar iniciatives pioneres de col·laboració com els Covid Warriors o de cerca de fons com Jo em Corono (liderada per IrsiCaixa, l’Hospital Germans Tries i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses) o altres de l’Hospital Clínic i de micromecenatge de centres de recerca de la BioRegió. 


El subsector digital health també es va posar les piles i un bon nombre de startups van oferir les seves solucions de manera gratuïta a centres sanitaris i a la població, com Mediktor, que va llançar una app per recollir els símptomes del pacient i pronosticar el nivell d’urgència de la situació. En l’àmbit del sistema públic, la pandèmia va suposar un avenç sense precedents en la digitalització de l’atenció als pacients. En poques setmanes es va accelerar la posada en marxa de serveis de telemedicina i atenció per internet (eCap), reduint-se una gran part de les visites presencials als centres d’Atenció Primària.


Per la seva banda, farmacèutiques i centres públics de recerca es van llançar a la cursa per trobar una vacuna que aturés l’expansió del virus, aconseguint uns resultats sense precedents en la història de la medicina: en menys d’un any s’han aconseguit llançar al mercat dues vacunes contra la Covid-19. De les més de 40 que van iniciar els assajos en fase 1, ja en tenim dues d’aprovades, les de Pfizer-BioNTech i la de Moderna (aprovada de moment als EUA). El 2021 probablement veurem la comercialització d’algunes vacunes més, com la de Johnson & Johnson, en els assajos de la qual hi participen diversos hospitals catalans i que fabricarà Reig Jofre a l’estat


A banda de les produïdes a nivell internacional, a la BioRegió s’està desenvolupant la Vacuna Ruti, liderada per l’investigador Pere-Joan Cardona i desenvolupada per Archivel Farma, que ja ha començat assajos clínics en dos hospitals argentins. A més, la companyia especialitzada en salut animal Hipra, també ha anunciat que està treballant en el desenvolupament de la seva vacuna contra la Covid-19


Un any, sens dubte, que no oblidarem mai: un trampolí per a la ciència, la recerca i la innovació en salut que ens obre un ventall d’oportunitats que encara estan per explorar. Que tingueu un feliç i productiu 2021!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.