Vés al contingut

Nou fons d’inversió i altres novetats destacades en startups

La gestora de capital risc amb seu a Barcelona Inveready ha anunciat que prepara un nou fons d’inversió amb què espera aixecar fins a 50 milions d'euros per recolzar empreses biotecnològiques i del sector la salut. El mateix fons ha liderat aquest mes la ronda de finançament de 2,3 milions d’euros d’Innerva Pharmaceuticals, companyia que desenvolupa un nou fàrmac per al tractament del dolor ocular associat a l'ull sec i altres malalties de la superfície ocular. Sobre fons d’inversió també destaquem el reconeixement que ha rebut Montserrat Vendrell, partner d’Alta Life Science i ex directora general de Biocat, a la millor inversora de l’any durant els premis D+I Innovation Awards 2022.

En quan a novetats d’startups, celebrem el reconeixement de SpliceBio a “Sèrie A de l’any” als European Lifestars awards, i el guardó de Vytrus Biotech per un dels seus ingredients actius a la fira del sector cosmètic In-cosmetics Asia 2022. També aprofitem per felicitar a Able Human Motion pel seu 5è aniversari. L’startup va participar al programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona en la seva etapa incipient.

La biotecnològica Aelix Therapeutics ha publicat un paper a “Nature Medicine” amb resultats positius de l’estudi clínic de la vacuna terapèutica contra el VIH, i Doctomatic ha estat seleccionada entre les sis finalistes per formar part del programa Eco-Disruptive de Sanitas, amb el qual es busquen solucions innovadores en l’àmbit de la sostenibilitat per poder incloure als seus centres. Aquest és un dels projectes que destacàvem en el darrer article de Biocat on es recollien algunes de les accions i els projectes que s’estan duent a terme a la BioRegió per aconseguir una ‘petjada zero’. 

Aquest mes també s’ha constituït BREAZ Medical com a spinoff de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) per a diagnosticar precoçment l'MPOC. La companyia es va crear a partir de la participació del seu CEO, James Hugall, al programa de talent de Biocat d·HEALTH Barcelona. Podeu conèixer més sobre l’emprenedor en aquesta entrevista. També hi ha startups que busquen finançament per continuar creixent. Com és el cas de DevsHealth, que ha obert la seva primera ronda i captar 250.000 euros per continuar desenvolupament la seva plataforma tecnològica per desenvolupar fàrmacs o la startup gallega Oncostellae amb oficines a Mataró (Barcelona), que ha obert una ronda de finançament de 3,3 milions d'euros. En concret, 1,3 milions seran coberts per les societats de capital risc Inveready, XesGalicia, FiTalent i Unirisco, i l'empresari Julio Castro, cofundador d'Oncostellae. La resta de dos milions d'euros els preveu aixecar per mitjà de la plataforma de crowdequity Capital Cell. 


Noves mostres del potencial científic en càncer i innovació hospitalària

Un dels equips científics de l'IRB (l’Institut de Recerca de Barcelona), liderat pel Dr. Eduard Batlle, investigador ICREA i cap de grup al CIBER de Càncer (CIBERONC), han identificat per primera vegada com s’origina la metàstasis en pacients amb càncer colorectal. El descobriment, realitzat en experiments amb ratolins, busca aconseguir tractaments capaços de frenar la progressió de la malaltia. Relacionat també amb l’excel·lència científica en càncer pròpia dels centres i instituts d’investigació de Catalunya, la revista Time ha reconegut a HER2DX®️, primer test genòmic al món especialitzat en càncer de mama HER2+ i comercialitzat per REVEAL GENOMICS® des de gener de 2022, com a un dels millors invents del 2022

En recerca biomèdica, la Fundació “la Caixa” ha atorgat tres ajuts econòmics a tres projectes d’innovació biomèdica de tres entitats catalanes, un article de l’IDBGI i la UPF ha estat reconegut com la millor publicació biomèdica de l’any als premis “Constantes y Vitales”, i l’IBEC (l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya) ha anunciat que està desenvolupant un dispositiu que, combinant microscopia i intel·ligència artificial, ofereix informació metabòlica de l’òvul abans de criopreservar-lo.

Celebrem el reconeixement al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, un distintiu amb el qual es reconeixen els principals centres de recerca d’Espanya que tenen prestigi internacional en les seves respectives àrees, i el 25è aniversari Idibaps, una de les entitats científiques de Catalunya que, amb el llarg dels anys, s’ha convertit en els principals centres de recerca biomèdica de l'Estat espanyol.

En quant a novetats de centres hospitalaris, l’Hospital Parc Taulí ha obtingut la llicència per fabricar productes sanitaris 3D, convertint-se en el tercer centre de l’Estat espanyol en obtenir aquesta autorització. Ressaltem també la distinció de l’Hospital Universitari de Bellvitge per haver-se proclamat “centre de referència” espanyol de la malaltia d’Erdheim-Chester, en un moment de celebració pels seus 50 anys d’història.


Nous acords comercials i adquisicions empresarials

La biotecnològica catalana Minoryx ha llicenciat el seu principal fàrmac per 258 milions d’euros a Neuraxpharm a Europa, un acord comercial que permetrà comercialitzar el fàrmac contra el X-ALD, una malaltia del Sistema Nerviós Central (SNC). Minoryx serà una de les scale ups de la BioRegió que participarà el proper 30 de novembre en la taula rodona “Hidden tips for success in healthcare” organitzada per Biocat en el marc del Tech Spirit Barcelona. Registra´t, encara queden entrades! Un altre acord empresarial d’aquest mes ha estat el de Syna Therapeutics, la ‘joint venture’ de Reig Jofre, que ha tancat un acord de llicència exclusiu amb Intas per comercialitzar LB-0702 al mercat global

La biofarmacèutica Alexion Pharmaceuticals, propietat d'AstraZeneca, ha obert oficialment a Barcelona el seu nou centre europeu de recerca i desenvolupament. També han estat notícia Werfen, qui ha arribat a un principi d’acord per comprar la nord americana Immucor per 2.000 milions de dòlars, una oportunitat que li permetrà accelerar el seu creixement, i Almirall, que aquest mes ha obert nova filial a Txèquia i Eslovàquia i que ha rebut l’aprovació del Ministeri de Sanitat per comercialitzar el seu producte dermatològic Klisyri. De moment, la farmacèutica catalana continua buscant nou CEO després que Gianfranzo Nazzi renunciés al seu càrrec a principis de novembre

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.