Vés al contingut

Primera “mega ronda” a la BioRegió i altres operacions

Impress ha estat sens dubte la gran protagonista d’aquest mes en quan a inversió. L’startup de salut dental fundada a Barcelona el 2019 ha tancat una operació  Serie B de 100 milions d'euros- amb previsió de tancar 25 milions d’euros més properament- per la seva expansió internacional. Amb aquesta injecció de capital, la tecmed es converteix –novament- en la ronda d’inversió més alta de tota la història de la BioRegió de Catalunya. Si vols conèixer com va néixer Impress i amb quin propòsit es va crear la companyia, recupera l’entrevista a la seva cofundadora, Diliara Lupenko.

Altres empreses emergents que també han aixecat capital al juliol són Pangea Oncology (12 milions d’euros), New Born Solutions (5,6 milions d’euros) i Cuideo (5 milions d’euros). Per sota del milió, AtG Therapeutics, ex participant de CRAASH Barcelona, ha recaptat 556.000 euros.

Pel que fa al crowdequity, Exheus ha tancat una ronda de més de 600.000 euros a través de Capital Cell, i l’ex participant de d·HEALTH Barcelona Manina Medtech ha rebut un ajut de 75.000 euros per part de la línia Startup Capital d’ACCIÓ. Cal destacar també que la biotecnològica Oryzon Genomics ha signat un acord de finançament amb Nice & Green, pel qual podrà emetre obligacions convertibles en noves accions per un import total de fins a 20 milions d'euros.

Els fons d’inversió de la BioRegió també han tancat operacions rellevants. Asabys ha entrat juntament amb Pfizer al capital de la biotec belga Agomab, que ha captat 38 milions d'euros i Inveready ha invertit 4,5 milions d’euros  en l’startup Davon Labs.

A continuació presentem les startups de la BioRegió que busquen finançament per continuar creixent. Són aquestes:

  • La biotec Aniling, especialitzada en diagnòstic mitjançant mètodes de seqüenciació genòmica, ha obert una ronda de finançament de 7 milions d’euros.
     
  • Loop Dx, ex participant del programa d·HEALTH Barcelona, ha obert una ronda d'un milió d'euros per treure al mercat el biomarcador de sepsi.
     
  • Sweanty obrirà una ronda de finançament aquest agost de 150.000 euros per desenvolupar el seu producte perquè els pacients puguin validar la solució. La ronda es tancarà al novembre.
     

I, abans de tancar aquest apartat, presentem les novetats que han anunciat algunes de les startups i entitats de l’ecosistema de salut de Catalunya:

 

Avançaments en recerca i nous equipaments

Pel que fa als avançaments en recerca, un equip multidisciplinari de la Vall d'Hebron Institut d'Oncolologia (VHIO) ha fet servir per primera vegada en un pacient amb càncer una teràpia cel·lular pròpia i experimental basada en cèl·lules TIL i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lidera un programa de recerca europeu en medicina del gas plasma per encapçalar l’activitat europea en aquest àmbit. Per altra banda, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona ha descobert el secret dels ovòcits per mantenir-se sans durant dècades.

Respecte a la COVID-19, un estudi liderat per l’Hospital del Mar- Parc de Salut MAR, l'IMIM i la Universitat Pompeu Fabra ha conclòs que les vacunes contra la COVID-19 amb ARN missatger -com la de Pfizer o la de Moderna- es poden tornar a congelar sense perdre eficàcia. Per poder continuar investigant en els virus, l’IBEC ha rebut prop d’un milió d’euros per estudiar les malalties respiratòries greus causades per aquests patògens. També a l’IBEC, un grup d’investigadors i investigadores han desenvolupat un nou model de càncer de mama que recrea la complexitat de la composició de tumors de mama a través de la bioimpressió 3D i un altre equip formarà part del projecte europeu ATTRACT per desenvolupar un dispositiu de diagnòstic que millori la selecció d'embrions per als procediments de fertilització in vitro. De fet, aquest mes s’ha fet públic que aquest centre de recerca s’ubicarà al nou Campus Diagonal-Besòs de la UPC, destinat a la recerca en energia, sostenibilitat i enginyeria biomèdica, que obrirà les portes al tercer trimestre del 2025.

En quant a nous equipaments, l’IRB Barcelona ha adquirit l’equip Chromium Controller, una maquinaria d’alta precisió amb què, a través de la microfluídica, es pot interrogar l’expressió gènica de milers de cèl·lules de manera simultània i de forma individualitzada.

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, pioner a la cirurgia del limfedema a Europa, ha estrenat el primer robot per a supermicrocirurgia a Espanya per al diagnòstic bacteriològic i a l’Hospital Clínic, s’ha realitzat el segon trasplantament d’úter a Espanya, un any i mig després des que el mateix centre realitzés el primer.

Per debatre i assessorar sobre les estratègies de país en R+D+I, el Govern ha creat el Grup Horitzó integrat per una vintena de personalitats de l’àmbit de la recerca, la innovació i l’empresa d’àrees de coneixement i perfils de carrera professional diversos.

 

Adquisicions, guardons i summer parties

Aquest mes ha tingut lloc una operació important pel que fa a la indústria farmacèutica catalana: la italaina Italfármaco ha adquirit el 100% dels laboratoris Lacer. També han estat notícia reconeixements per Hipra, que ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva implicació en la recerca d'un nou vaccí contra la COVID-19, i per Amgen, que ha estat guanyadora del Premi Impuls del Talent Femení a la gala dels Premis Fundamed & Wecare-u.

També l’startup Elem Biotech, empresa que va participar al programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona, ha estat guardonada pel Cercle Tecnològic de Catalunya, a més d’altres tres empreses de la BioRegió -ABLE Human Motion, Integra Therapeutics i Uriach- que han estat reconegudes entre les 10 empreses més disruptives de Catalunya als ‘Catalonia Exponential Leaders’. El contrapunt a aquestes bones notícies se l’emporta el tancament de l’startup d’assegurança mèdica digital Elma, que s’acomiada per manca de finançament.

Tanquem aquest wrap up d’estiu de la forma més refrescant possible recordant la BBQ de Cataloniabio&HealthTech, que va aconseguir nou record d’assistència i la #SummerParty2022 de Tech Barcelona, on també hi va haver bona representació de l’ecosistema de salut. Ara sí, bon estiu a tothom!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.