Vés al contingut

Les grants reforcen el múscul financer de les startups i altres novetats destacades

Durant el mes d’octubre, el capital públic i el crowdequity han estat les principals fórmules de finançament de les startups de la BioRegió. Per una banda, Seqera Labs ha tancat una ronda de finançament de 22 milions d'eurosDeepUll ha captat 13 milions d'euros en una operació que ha comptat amb participació públic-privada. Loop Dx, empresa sorgida del programa de Biocat d·HEALTH Barcelona, ha rebut una subvenció de finançament d'1,2 milions d’euros provinents dels Fons Next Generation EU. De la mateixa manera que Genomcore, que també ha captat 1 milió d’euros dels fons europeus. Per a la identificació de les oportunitats en aquest tipus de finançament, la biotec ha comptat amb el suport d’ACCIÓ per mitjà de l’Oficina Next Generation, un servei a disposició de les empreses -grans i petites- per assessorar-les en les convocatòries. Si necessites suport per accedir-hi, contacta’ls!

També cal destacar la digital health Methinks, que ha rebut un finançament de 2,5 milions d’euros per part del Consell Europeu d’Innovació i ha estat l’única startup de la BioRegió de les 75 seleccionades que ha accedit a l’acceleradora de la Comissió Europea. Methinks serà una de les sis startups i scale-ups que participaran en la taula Hidden tips for success in healthcare que organitza Biocat en el marc del Tech Spirit Barcelona.

Pel que fa al crowdequity, Riambarlat ha tancat una ronda de 600.000 euros a través de Capital Cell i Robopedicts ha captat 300.000 euros a través de la mateixa plataforma. Altres, en canvi, busquen finançament per continuar creixent. Com és el cas de Tensormedical, spinoff participant del programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona, que ha obert una ronda de finançament de crowdequity, o les set startups i spinoffs de la BioRegió que han participat a la darrera edició del Fòrum d’Inversió Healthcare on han presentat els seus projectes davant de gestores de capital risc.

Una altra oportunitat que tenen les startups per donar visibilitat als seus projectes, però en l’àmbit internacional, és el 4YFN: l’esdeveniment d’empreses emergents que s’organitza dins el Mobile World Congress (MWC). Del 27 de febrer al 2 de març, ACCIÓ, Biocat i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) disposaran d’un startup corner conjunt on podran disposar d’estand fins a 20 startups de la BioRegió. Sol·licita’l abans del 7 de novembre!

Aquest mes també destaquen dues iniciatives que ajudaran a donar resposta a dos dels principals reptes de l’ecosistema: l’adopció de tecnologia al sistema i la transferència de tecnologia. La subcomissió per al fast track d’Innovació de la Comissió d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut, liderada per Biocat i encarregada de dissenyar i consensuar els circuits i instruments necessaris per promoure la innovació i agilitzar els mecanismes d’adopció per transformar el sistema sanitari, s’ha reunit per primera vegada aquest mes. Durant la trobada s’han presentat les persones integrants i s’ha començat a dissenyar el full de ruta que permetrà accelerar el desenvolupament i la implantació de les tecnologies al sistema de forma àgil i flexible.

Pel que fa referència a la transferència de tecnologia, l’Institut Català de Finances (ICF) i el Fons Europeu d’Inversions (FEI) han signat un acord per impulsar projectes de transferència tecnològica i recerca científica a Catalunya a través del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA).

Per acabar aquest apartat, felicitar a Judit Camargo, CEO i fundadora de Roka Furadada, qui ha estat la guanyadora a nivell mundial del ‘Women in Tech Start-Up Award’, celebrat aquest mes a Dubai.

 

Un mes de rànquings: millors hospitals i universitats, i noves infraestructures i equipaments

La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han estat seleccionades entre les 200 millors universitats del món, segons el rànquing Times Higher Education. A més, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, també han estat reconeguts entre els hospitals públics amb millor reputació de l'Estat, segons el Monitor de Reputació Sanitària. El darrer centre també ha estat notícia per tenir entre l’equip mèdic a l’oncòleg Dr. Javier Cortés, qui ha estat considerat el millor expert en càncer de mama HER2+ a nivell mundial.

A l’octubre s’ha inaugurat una nova infraestructura científica: el Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) de Barcelona han construït el Barcelona Collaboratium for Modelling and Predictive Biology, un nou i ambiciós projecte de biologia d'elit únic al món que acollirà a les millors persones expertes mundials per avançar cap a l'anomenada biologia de predicció.

A més, Barcelona disposarà d’un laboratori especialitzat en robòtica assistencial. La iniciativa, liderada per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), facilitarà que els avenços en aquest camp arribin tan aviat com sigui possible a pacients i sanitaris. De fet, ja hi ha centres hospitalaris de Barcelona amb proves pilot amb interacció entre màquines i humans.

Destaquem també en aquest apartat que Catalunya tindrà l’any vinent un dels primers ordinadors quàntics europeus, el Mare Nostrum 5, que s’instal·larà al Barcelona Supercomputing Center (BSC).

 

Noves adquisicions empresarials i obertures de fàbriques

La companyia familiar catalana Institut Marquès (IM), especialitzada en serveis de reproducció assistida, ha estat adquirida per la txeca FutureLife i la companyia catalana Uriach ha tancat la compra de la marca HuPaVir per completar la cartera de productes sobre el sistema immune adreçats a la prevenció del contagi del VPH (Virus del Papil·loma Humà).

Grífols ha fet públic que ha obert una planta de producció a Irlanda, on hi ha invertit 150 milions d’euros. Amb aquesta nova planta, la companyia compta amb cinc fàbriques distribuïdes entre Europa i els Estats Units. Per altra banda, iVascular, empresa de dispositius mèdics, ha anunciat que invertirà en els propers mesos 15 milions d'euros per ampliar la seva fàbrica de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona).

 

Nou conseller de salut i altres nomenaments destacats

El govern de Pere Aragonès ha nomenat  els noms dels nous consellers que substituiran els titulars de Junts, que van abandonar el govern a principis de mes. D’aquesta manera, Manel Balcells, qui va ser president executiu de Biocat del 2006 al 2010, assumirà la conselleria de Salut; Natàlia Mas, fins ara directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, serà consellera d’Economia i Hisenda i Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial durant el tripartit pel PSC, substituirà Gemma Geis a la conselleria de Recerca i Universitats. Aquests canvis han provocat que Ramon Canal, el director fins ara de l'Oficina Tècnica de la Comissió Interinstitucional Nou Clínic de l'Hospital Clínic de Barcelona, assumeixi el càrrec de director del Servei Català de la Salut (CatSalut) en substitució de Gemma Craywinckel, qui anteriorment havia estat gerent de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

En l’àmbit empresarial, Grífols ha donat relleu a un nou president executiu. Víctor Grifols ha estat substituït per l’americà Steven Mayer, el primer sense el cognom Grífols des de 1940. Així la farmacèutica segueix el pas d’altres laboratoris com Almirall, Uriach, Ferrer o Esteve, que ja van apostar recentment per relleus generacionals a les cúpules directives fora de la família.

I en l’àmbit científic, el Dr. Eduard Vallory ha estat nomenat nou director general de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST) i Joan X. Comella, fins ara director general del Vall d’Hebron Institute of Research (VHIR), ha deixat el càrrec per engegar una nova etapa professional com a director de Recerca i Investigació de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Molts èxits per a tots i totes en aquesta nova etapa professional!

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.