Vés al contingut

El Fòrum d’Inversió Healthcare ha arribat a la setzena edició aquest any, sota la coorganització del Col·legi Oficial de Metges de BarcelonaEsade BANBarcelona Activa i Biocat, amb una alta participació. Dels 47 projectes aspirants a ser seleccionats, el comitè va escollir 10 start-up que van presentar les seves idees davant d’empresaris, inversors i emprenedors: sis d'elles són de biotecnologia, dos treballen en l'àmbit dels serveis d'assistència mèdica i les altres dos fan dispositius i equipaments mèdics.

L’acte, que va tenir lloc a la Sala d'actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el 9 de març a la tarda, va començar amb la breu presentació dels organitzadors, on el responsable d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de Biocat, Carlos Lurigados, va indicar quin és el retorn real d’aquests fòrums. En el conjunt de les 16 edicions celebrades fins a data d’avui, s’han tancat 20 operacions i el Fòrum ha ajudat a aixecar uns 50 milions d’euros.

El primer projecte que va presentar va ser AROMICS (demana 250.000€), una biotecnològica que desenvolupa nous fàrmacs pel tractament del càncer i les malalties infeccioses, on la seva directora va destacar un antitumoral pel mesiotelioma. Centrat en biotecnologia també va presentar Iproteos (200.000€ sol·licitats), una empresa amb nova tecnologia IPRO per tractar dianes terapèutiques fins ara considerades inabordables, entre les quals hi ha l’esquizofrènia, l’epilèpsia o el càncer pediàtric.

Biocaoscontrol (350.000€) va presentar una solució biotecnològica basada en un dispositiu per modificar o destruir selectivament teixits biològics de manera remota, que podria resoldre els problemes de dosimetria en teràpies amb radiació. Tot i que l’empresa preveu finançar-se amb ajudes públiques, vol una inversió inicial amb capital privat. Un altre projecte és MetaboStem (800.000€), una spin-off de l’ICO Girona i l’IDIBGI que fa nous compostos pel tractament de càncer dirigits a les característiques metabòliques de les cèl·lules mare. La seva directora va subratllar que tenen un principal candidat amb bons resultats in vivo.

Cebiotex (1.000.000€), també spin-off –en aquest cas de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’UPC–, va presentar fàrmacs desenvolupats amb nanofibres polimètriques per a tres principals indicacions: el sarcoma, el càncer de colon i el glioblastoma. L’empresa va tancar una primera ronda el març de l’any passat. L’última biotecnològica de la sessió va ser Ankar Pharma (sol·licitant 2.000.000€), que es dedica a accelerar candidats a fàrmacs innovadors per tal que comencin els assajos clínics, centrats en l’esclerosi múltiple. El projecte està desenvolupant l’AP-1, una molècula que ajuda a tornar a produir la mielina en les neurones afectades per aquesta malaltia.

El fòrum també va acollir projectes innovadors en dispositius i equipaments tècnics. i2Walk (583.000€) va presentar el dispositiu Eye to Walk, que mitjançant el control ocular permet facilitar la mobilitat i la comunicació (ambdues funcions molt importants) per pacients amb malalties neurodegeneratives com l'ELA o paraplègics. El seu CEO va destacar que el mercat està consolidat i el time to market és molt curt, només de 12 mesos.

La spin-off de l’Hospital Sant Joan de Deú bcninnova va presentar un sistema de mesura de mobilitat ocular, Gazelab, per mesurar malalties biomecàniques complexes. Després d’haver obtingut totes les certificacions i venuts els primers 40 dispositius, l’empresa busca 400.000€ per començar l’expansió comercial.

Per últim, dos projectes de serveis d’assistència sanitària van tenir el seu espai davant dels inversors. iGlobalMed (500.000€) és un portal que ofereix serveis de medicina, com fixar una cita amb un especialista, fer una consulta o programar una cirurgia, un servei que ha crescut molt en els darrers anys. La plataforma Made of Genes, que va sol·licitar 350.000€, ofereix l’anàlisi genòmic personal i complet i dóna assistència amb professionals sanitaris. És la segona vegada que presentaven el projecte en un Fòrum d’Inversió Healthcare; el primer cop van captar 150.000€.

El director d’Esade BAN, Fernando Zallo, va comunicar que enguany se celebrarà un altre fòrum d’inversió dedicat a salut, però que aquest cop s’ubicarà a Esade BAN. 

 

Notícia relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.