Eduard Batlle, premi Banc Sabadell pels seus estudis sobre la progressió del càncer de còlon
El científic Eduard Batlle, investigador ICREA a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), va rebre ahir el vespre el cinquè premi Banc Sabadell de recerca biomèdica dotat amb 50.000 euros pels seus estudis en càncer de còlon. L'entrega del premi, a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, va anar a càrrec del president de l'entitat financera, Josep Oliu.
Des de 2005, Batlle és coordinador del Programa d’Oncologia i Cap de Grup del Laboratori de Càncer Colorrectal de l’IRB Barcelona. En el seu laboratori desenvolupen i examinen models experimentals cel·lulars i animals que imiten aquest tipus de càncer amb l’objectiu de poder dissenyar noves eines de diagnosi i teràpia.
Més concretament, treballen tres línies de recerca. La primera és identificar i distingir les cèl·lules mare intestinals de les cèl·lules mare de càncer colorrectal per tal d’esclarir la relació existent entre la renovació cel·lular de l’epiteli intestinal i l’inici i progressió del càncer. Aquest projecte rep finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC), a través d’una ERC Starting Grant de més d’un milió i mig d’euros durant cinc anys. La segona línia d’estudi comprèn la identificació de supressors de la malignitat dels tumors colorrectals. I amb la tercera línia de recerca, l’equip de científics tracta d’identificar el programa genètic que permet que cèl·lules mare del càncer provoquin metàstasi al fetge. Aquesta última línia està relacionada amb el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per bloquejar l’etapa més agressiva de la malaltia.
El càncer colorrectal és una de les principals causes de mort per càncer a tot el món. La majoria dels tumors de còlon s’inicien com a lesions benignes, però una petita proporció pot evolucionar fins a estadis més malignes si s’acumulen les alteracions genètiques apropiades en oncògens i gens supressors de tumors. El pas últim i més mortal en la progressió del càncer colorrectal és la disseminació de les cèl·lules tumorals cap a altres òrgans, principalment, al fetge.