Vés al contingut

Redacció

Els éssers humans només ens alimentem amb 120 tipus de verdures, hortalisses, fruites i llegums de les més de 300.000 espècies vegetals que es coneixen. El 75% de l’energia dels aliments d’origen vegetal que mengem prové de nou espècies, entre les quals hi ha el blat, el blat de moro i l’arròs.

L’agricultura intensiva ha potenciat aquest tipus de cultius per sobre de la resta, però la nostra dependència de determinades espècies planteja serioses dificultats a l’hora d’alimentar el món avui en dia i en el futur. Una de les grans preocupacions és adequar els cultius al canvi de les condicions climàtiques, com l’augment de la temperatura.

L’adaptació de les plantes oblidades, espècies fins ara infrautilitzades o sense domesticar, a través de l’agricultura, pot ser clau en la millora de la nutrició de la població. A més, aquestes espècies amaguen un potencial addicional, com mecanismes d’adaptació al canvi climàtic, propietats medicinals i gens de resistència a plagues i malalties, que reduiria l’ús de pesticides.

Les persones interessades en aquest tema podeu participar en el debat Biodiversitat agrícola: oportunitats per a un desenvolupament sostenible, que es farà avui a les 19.30 h en el marc del cicle Alimentar el món. Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments que organitzen B·Debate —una iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Anirà a càrrec de Stefano Padulosi, investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci del Grup de Consulta en la Recerca Mundial en Agricultura (CGIAR, per les sigles en anglès), i estarà moderat per Enric Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona.

El debat està obert al públic en general i es farà en anglès amb servei de traducció simultània al català.

Altres debats pendents del cicle:

Dilluns, 5 de novembre de 2012
El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari
Wilhem Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes al Swiss Federal Institute of Technology
Moderador: Pere Arús, director Científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Dijous, 8 de novembre de 2012
La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat
Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació
Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia

Dies (de tot el cicle): 22 i 29 d'octubre, 5 i 8 de novembre de 2012
Hora
: 19.30 h
Lloc
: CCCB • C/ Montalegre, 5 • Barcelona (mapa)

Venda anticipada a les taquilles del CCCB i Telentrada (902 101 212 i www.telentrada.com). Entrada 3 euros. Menors de 25 anys i jubilats, reduïda: 2,50 euros. Amics CCCB, aturats i menors de 16 anys: gratuïta.

Organitzen:

   

Col·labora:

  

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.