El fàrmac contra la leishmaniosi, un 83% més efectiu
Dos científics de la UAB han participat en l’estudi internacional del complex que uneix nanopartícules al principi actiu del fàrmac per poder atacar més selectivament les cèl·lules infectades.
Redacció
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Miami han desenvolupat un complex mèdic que millora un 83% l’eficàcia del fàrmac més utilitzat contra la leishmaniosi en humans. Aquest complex és la suma del principi actiu d’aquest medicament, l’Amphotericina (AmB), i d'unes nanopartícules que el guien fins l’interior de les cèl·lules infectades; d’aquesta manera se n’augmenta l’eficiència alhora que es redueixen la dosi i els efectes secundaris. El nou producte ja s’ha testat amb èxit en ratolins.
La leishmaniosi és una malaltia parasitària cutània, mucocutània o visceral que en el món occidental afecta principalment els gossos, però en països en vies de desenvolupament la pateixen més de 12 milions de persones, tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que n'hi ha 350 milions de 88 països que estan amenaçades de contraure el paràsit. Com s'ha citat anteriorment, el millor principi actiu per fer-li front és l’Amphotericina B, però el tractament és llarg, car —més de 3.600 euros per persona— i sovint els efectes secundaris fan que el pacient hagi de ser hospitalitzat.
Quan l’Amphotericina B s’uneix amb la nanopartícula PDD, multiplica per 10 la seva capacitat de seleccionar les cèl·lules on s’allotja el paràsit. Amb el 17% de la dosi completa del fàrmac, millora les lesions cutànies en dos o tres dies davant dels prop de 12 que necessitava sense la presència de la nanopartícula. El complex també actua com a vacuna terapèutica, ja que activa el sistema immunitari contra les cèl·lules reservori del paràsit.
La UAB ha participat en aquest estudi publicat a la revista Journal of Infectious Diseases a través dels científics Jordi Alberola i Alhelí Rodríguez, de la Unitat de Farmacologia Veterinària del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia i del Servei d’Anàlisi de Fàrmacs de la universitat.
Més informació al web de la UAB.