Vés al contingut

El Govern va aprovar ahir el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya (PRI) 2010-2013, el document que marca les polítiques públiques que han de portar cap un nou model de l’economia catalana basat en el coneixement i la innovació, i que han de crear més ocupació i de millor qualitat. Per aconseguir-ho, s’invertiran 5.308 milions d’euros durant els propers quatre anys, la xifra més alta que s’ha aprovat a Catalunya en un pla destinat a la recerca. D’aquests, 2.209 milions d’euros corresponen a personal dedicat a la recerca en el sistema universitari i assistencial. L’increment anual de la despesa en R+D+I estarà entre el 15 i el 20%.

Durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va subratllar que el text “té la voluntat de canviar el model econòmic per passar d’una recerca excel·lent, que ja tenim, a una recerca de la qual surtin patents i productes, que generi noves indústries i noves tecnologies i que doni ocupació de més qualitat, per compensar la que estem perdent”. Segons Huguet, aquest “és el primer pla homologable perfectament amb plans de recerca que s’han posat en marxa al nord d’Europa”, en països com Dinamarca o Finlàndia.

En el document s’identifiquen 17 focus estratègics de recerca. El pla potenciarà sectors que a Catalunya ja tenen una posició consolidada com ara l'agroalimentari o la salut, entre d’altres.

Aquests focus estratègics, va explicar el conseller Huguet, són de país, però també poden tenir una presència territorial molt forta. En aquest sentit, el conseller va apuntar que es poden crear diferents regions del coneixement en funció dels sectors econòmics que destaquin en cada territori. Va posar com exemple Tarragona, que aposta per la indústria química, el turisme, la nutrició i la salut; o les Terres de l’Ebre, on es focalitzen tots els camps vinculats al mar com ara l’aqüicultura i les energies renovables offshore.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.