Vés al contingut

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat davant els agents de la BioRegió de Catalunya la convocatòria d’ajuts en recerca i innovació en salut inclosos en el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016 -2020.

Per primer cop, el Pla contempla una convocatòria específica d’ajuts de la recerca. La convocatòria de 2016 es publicarà durant la segona quinzena d’octubre, comptarà amb un pressupost de 20 milions d’euros i inclourà 4 dels 14 programes instrumentals que contempla el Pla fins al 2020.

Així, la convocatòria d’enguany inclourà un programa per facilitar el manteniment o incorporació de científics als centres sanitaris, tant hospitals com centres d’atenció primària. El director general de Recerca i Innovació en Salut, Antoni Andreu, ha explicat que amb aquesta convocatòria “la previsió és contractar entre 60 i 70 científics i tecnòlegs perquè s’incorporin als grups de recerca”. 

Un altre programa que inclourà la convocatòria 2016 pretén facilitar la dedicació dels professionals sanitaris dels hospitals i centres d’atenció primària a la recerca, alliberant-los de tasques assistencials i contractant, paral·lelament, personal de substitució. Aquesta acció farà especial èmfasi amb els professionals de la infermeria perquè, segons ha destacat Antoni Andreu, “són una peça essencial pel sistema de recerca ja que estan en els processos assistencials i el procés de cures del pacient”. 

D’altra banda, la convocatòria inclourà un programa per a la posada en marxa de projectes de recerca orientats a l’atenció primària i necessitats de salut dels ciutadans, mitjançant projectes multicèntrics liderats per un centre d’atenció primària i amb la participació d’un hospital.

Finalment, la convocatòria d’enguany engegarà un programa per impulsar projectes de recerca orientades a àrees considerades prioritàries pel departament de Salut, concretament en els àmbits de la medicina personalitzada, medicina regenerativa, recerca clínica independent de la indústria farmacéutica i estudis de cohort de malalties específiques.

Les convocatòries són de concurrència competitiva pública per tal de garantir la màxima transparència en l’adjudicació de recursos entre els diferents actors. Entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre s’organitzaran diferents sessions de presentació de la convocatòria a l’IRB Lleida, IGTP, ISPV, VHIR-VHIO, Idibell, Sant Joan de Déu, Sant Pau, Idibaps, IDIBGI i IMIM.

 

“Un abans i un després per a la recerca en salut”

Davant d’uns 120 membres de la comunitat científica, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha qualificat de “salt històric que marcarà un abans i un després per la recerca en Salut que es fa a Catalunya” la presentació d’aquests ajuts. “El PERIS busca alinear estratègies per tal de maximitzar les nostres capacitats de recerca i continuar sent líders a Europa”, ha subratllat el conseller.

Catalunya és la primera comunitat de l’Estat espanyol on es fan aquestes convocatòries. Aquestes subvencions aniran adreçades a totes aquelles institucions que gestionin activitats de recerca tant en els centres de l’àmbit assistencial del SICAT com en l’àmbit de la Salut Pública.

El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 es va aprovar el passat mes de juny com un nou instrument de planificació i coordinació que defineix les línies generals de la recerca i innovació en salut del Departament de Salut per als propers anys. Els objectius del pla són:

  1. Promoure la participació dels pacients i, en general, dels ciutadans de Catalunya en les polítiques de recerca i innovació del Sistema de Salut de Catalunya 
  2. Incrementar la qualitat de la recerca que es fa en l’àmbit de la Salut per garantir l’excel·lència del nostre Sistema de Salut
  3. Intensificar les capacitats de translació del coneixement generat pels investigadors i tecnòlegs als processos assistencials en les àrees de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels processos patològics i en la promoció de la salut
  4. Enfortir les capacitats i el lideratge internacional dels centres de recerca en salut de Catalunya
  5. Potenciar la formació i l’ocupabilitat de científics i tecnòlegs en el Sistema de Salut de Catalunya i enfortir les capacitats científiques dels professionals de la salut
  6. Integrar les polítiques de recerca i innovació en salut amb les altres existents a Catalunya
  7. Potenciar el paper del Sistema de Salut de Catalunya com a agent d’innovació tot creant mecanismes per accelerar la transferència de coneixement cap al sector productiu
  8. Promoure la divulgació científica i el coneixement crític dels avenços científics en l’àmbit de la salut

 

Més informació:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.