Vés al contingut

Redacció

El campus d’excel·lència internacional de la salut de la Universitat de Barcelona (HUBc) ha aprovat un document que servirà de base per preparar una candidatura i desenvolupar la proposta Health Catalonia Region Innovation KIC: Barcelona InnoHealth, sota la qual s’agruparien d’una manera més eficient els projectes futurs i en curs i es podria situar Catalunya en el mapa internacional de l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET) en l’àmbit de la innovació en vida saludable i envelliment actiu.

Aquest és un dels temes acordats en la tercera assemblea plenària del HUBc, el dia 22 de març, presidida pel rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dr. Dídac Ramírez, i on hi han assistit representants de les 26 entitats que l'integren, a més del delegat del rector per al HUBc, Dr. Josep Samitier; el vicerector de Recerca, Dr. Jordi Alberch, i el director Tècnic d’aquest campus d’excel·lència, Ernest Trias. Biocat és una de les entitats que formen part del HUBc.

Es preveu que el 2014, en el marc de l'IET i dins el programa europeu Horizon 2020, tingui lloc una convocatòria europea per crear noves comunitats de coneixement i innovació (KIC,per les sigles en anglès), en la qual s’inclogui com a tema la innovació en vida saludable i envelliment actiu. Les KIC són associacions en xarxa en què participen universitats, centres de recerca, empreses i agències regionals o locals per poder treballar a escala europea els problemes que afecten la societat, mitjançant el desenvolupament d'iniciatives per incrementar la prosperitat basant-se en el coneixement. En la gestió de les KIC es combina  l’educació amb l’emprenedoria, la recerca amb la innovació i el sector públic amb el privat, per tal d’establir aliances i projectes comuns que permeti millorar el benestar social i econòmic dels països europeus. El pressupost per a les KIC podria arribar a ser de 350 milions d'euros.

El HUBc en xifres

En aquest primer any i mig, el HUBc ha configurat el nucli del campus i n’ha definit el funcionament i el model de govern. En total ha adjudicat finançament a 23 projectes, per valor de 14.860.842 d'euros, mitjançant subvencions i crèdits provinents dels programes Campus d’Excel·lència Internacional (CEI) 2010, Innocampus 2010 i Enfortiment 2011, atorgats pels ministeris d’Educació, Cultura i Esport i d’Economia i Competitivitat. 
 
La UB gestiona poc més del 50% del pressupost dels projectes subvencionats. La resta va a càrrec de les entitats adscrites que coordinen alguns dels projectes aprovats, entre les quals hi ha Biocat, el campus de l’Alimentació de Torribera, el Consorci Biopol de l’Hospitalet de Llobregat (Biopol’H), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitari de Bellvitge.
 
Dels projectes que es duen a terme cal destacar la construcció de l’aulari del campus de Bellvitge, un edifici de cinc plantes destinat a acollir aules, laboratoris i altres espais docents i de serveis que es preveu que estigui acabat el gener del 2013; l’organització d’un congrés internacional sobre salut pública i envelliment saludable a Barcelona a finals de 2013; i el desenvolupament d'un centre de formació professional, una iniciativa que respon a la política ministerial de generació d’entorns integrats de formació professional en els CEI i en la qual participen el Biopol’H i l’Ajuntament de l’Hospitalet.
 
En l’assemblea també s’han presentat els indicadors corresponents al període 2008-2010. Amb relació a la recerca, en aquest període s’han publicat prop de 1.000 articles en revistes indexades, i el factor d’impacte ha augmentat del 3,42, el 2008, al 4,83, el 2010. Altres indicadors fan referència al personal investigador, que s’ha incrementat en 1.226 persones, com a conseqüència principalment del major nombre de becaris predoctorals. Des del punt de vista econòmic, els ingressos de projectes finançats en convocatòries nacionals i internacionals han augmentat en més de 8 milions d'euros.
 
També ha crescut un 74% el nombre d’aliances i la recerca col·laborativa en el HUBc, a causa principalment de la participació en projectes CIBER. En l’àmbit assistencial, el nombre d’intervencions quirúrgiques i de cirurgia major ambulatòria ha augmentat en més de 100.000 casos. Pel que fa al sector privat, el 2010 s’han creat nou spin-off, tres més que el 2008. I, tot i que el nombre de patents nacionals ha disminuït, s’han registrat prop del doble de patents internacionals.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.