Vés al contingut

Redacció

La innovació és un aspecte essencial de l'estratègia a llarg termini de qualsevol companyia. Perquè aquesta sigui possible, és necessari invertir en companyies emergents amb productes innovadors, de manera que es generi un cercle virtuós que uneixi la generació de coneixement amb la transformació de productes. És a dir, hi ha d'haver companyies que competeixin en el mercat amb productes innovadors, però també capital risc que inverteixi i finançament públic. Així ho van posar de manifest el Prof. José M Mato, director general de CIC bioGUNE i CIC biomaGUNE i patró de la Fundació de Ciències de la Salut, i la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, en la presentació de la jornada Com finançar la innovació en salut? Reptes i oportunitats, organitzada ahir per Biocat i la Fundació de Ciències de la Salut, en col·laboració amb GlaxoSmithKline.

Actualment, aquest cercle s'ha reduït a nivells alarmants al nostre país, tal com van advertir diversos dels experts de la jornada, al mateix temps que van reclamar que l'Administració actuï de referent en la compra pública innovadora i augmenti altres polítiques com les col·laboracions publicoprivades o les mesures fiscals. En la mateixa línia, els experts també van dir que per millorar la innovació és fonamental la triple hèlix, és a dir, les col·laboracions més àmplies entre la universitat i societats científiques, el sector públic i la indústria.

Emilià Pola, director general de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), va reclamar que "s'ha de fer un esforç per comprar a empreses innovadores i pimes i no recórrer sempre a les multinacionals". També va cridar l'atenció sobre que "no hem aconseguit que el nostre coneixement sanitari tingués un impacte industrial. Aquest és un clar desequilibri de la nostra estructura”. Un exemple que es va presentar és en l'àrea de trasplantaments: "Som els millors, tenim el coneixement científic i, no obstant això, més del 95% dels materials que es fan servir en un trasplantament no són espanyols i estan en mans d'empreses alemanyes o nord-americanes", va remarcar Pola.

En paraules del subdirector general de l'Institut de Salut Carlos III, el Prof. Javier Arias-Díaz, el concepte de la innovació no s'ha de limitar a nous productes, sinó a nous serveis i procediments.

A més d'incentivar la compra pública de tecnologia, s'ha d'ajudar a transformar la recerca en innovació. Els hospitals del segle XXI acabaran competint no tant per la seva capacitat assistencial, sinó pel canvi de paradigma, els protocols i la innovació en l'assistència sanitària. I si "la innovació arriba abans als hospitals innovadors, això salva moltes vides", ha conclòs Pola.

Organitzen:     Amb la col·laboració de:
       
Amb el suport de:

         

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.