Es demostra l’eficàcia d’un nou fàrmac contra la malària, fent servir llum de sincrotró
<p>L'estudi ha estat liderat pel Departament d'Enginyeria Química de l'UPC</p>
Un grup internacional d’investigadors, liderats per Lourdes Campos del Departament d’Enginyeria Química de l'UPC, ha demostrat que el fàrmac CD27 pot ser una opció de tractament contra la malària. Els científics han utilitzat la llum del Sincrotró ALBA per obtenir la imatge en 3D de l’estructura cristal·lina del fàrmac i la seva interacció amb un complex d’ADN similar al del paràsit causant de la malària. L’estudi ha estat publicat a la revista científica Acta Crystallographica D.
La malària, o paludisme, és una malaltia infecciosa provocada per un paràsit del gènere Plasmodium i que es transmet a través de la picada d’un mosquit. S’estima que la malària causa més d’un milió de morts a l’any i la resistència del paràsit als fàrmacs que s’han desenvolupat fins ara suposa un fre en el tractament de la malaltia. És per aquest motiu que el resultat d'aquesta recerca suposa un fet relevant per a tractar la malària.
El fàrmac CD27 “s’ha utilitzat prèviament amb èxit contra altres paràsits similars del gènere Trypanosoma, que produeix a l'Àfrica la ‘malaltia de la son’ i la malaltia del Chagas a l'Amèrica del Sud”, afirma la investigadora Lourdes Campos. El resultat d'aquest estudi permet una millor comprensió de la família de compostos del fàrmac CD27 i pot contribuir significativament en el desenvolupament de fàrmacs més efectius contra la malària.
Per a realitzar aquest estudi, els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), de l'Instituto de Química Médica (IQM-CSIC) i de la Universitat de Glasgow, van obtenir un cristall d’ADN format pel fàrmac CD27 i un complex d’ADN que imita l’estructura de l’ADN del plasmidi. Obtenir un cristall d’ADN no és fàcil, requereix d’un treball complex i llarg i es necessària la col·laboració de grups de diferents disciplines. “Amb l'ajut dels nous sincrotrons com l'ALBA la ciència avança a passos de gegant, si comparem amb fa 20 anys", comenta Lourdes Campos.
Un cop es va tenir el cristall, l'equip de científics va analitzar la seva estructura mitjançant experiments de difracció de raig X al Sincrotró ALBA, l’únic sincrotró de l’Estat espanyol. Gràcies a aquesta tècnica es va obtenir una imatge tridimensional del cristall, el que va permetre conèixer en detall l’estructura del fàrmac CD27 i la seva interacció amb l’ADN.
Finalment, els resultats van demostrar com el fàrmac cobreix per complet un dels solcs que presenta la doble hèlix de l’ADN. De manera què la unió del CD27 a l'ADN del plasmidi evita que el paràsit es desenvolupi de manera normal, conduint-lo a la mort.
El CD27 està lliure de patent per tal de permetre que en un futur el fàrmac pugui ser produït per qualsevol farmacèutica interessada en comercialitzar-lo.
Més informació a la nota de premsa.