Vés al contingut

En medicina, les Guies de Pràctica Clínica (GPC) són l’instrument més habitual per a comunicar i traslladar les últimes evidències mèdiques a l’assistència sanitària. Tanmateix, les recomanacions que es recullen en aquestes guies solen ser diferents d’un hospital a un altre i això provoca que l’assistència sanitària no sigui homogènia i que el pacient no rebi sempre el tractament més eficient segons l’evidència científica.

Amb l’objectiu de millorar aquest problema, fa quatre anys va néixer el projecte TRAM-S (Model de Translació de Resultats de la Recerca Mèdica a la presa de decisions en Salut), coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Girona i finançat per l’Instituto de Salud Carlos III.

El passat 16 de març es van presentar els resultats de TRAM-S amb un acte al Departament de Salut que va comptar amb la participació del conseller de Salut, Antoni Comín, del director de l’AQuAS, Antoni Dedeu, i del director general de Biocat, Albert Barberà.

A banda de traslladar els resultats obtinguts (on s’han documentat les actituds dels diferents públics receptors de les GPC i s’han identificat les barreres comunicatives entre ells), l’acte va presentar una eina digital de disseminació de Guies de Pràctica Clínica especialment dissenyada per facilitar pautes i accions de comunicació adaptades als diferents actors i escenaris de l’àmbit de la salut.

“Les barreres comunicatives entre la recerca i l’assistència repercuteixen directament al pacient i teníem una assignatura pendent en aquest camp. S’ha traçat una estratègia i ara cal que el comportament dels diferents agents del sector canviï perquè l’impacte sigui real”, valora Albert Barberà, director de Biocat.

El projecte també ha comptat amb la participació de la Universitat de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, el Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample i Biocat.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.