Vés al contingut

Amb més de 1200 assaigs clínics actius, Catalunya es situa a la 9a posició a nivell mundial  i 6a a nivell europeu. La qualitat del sistema de salut, l’excel·lència dels hospitals i el reconeixement internacional dels seus professionals han fet de Catalunya un destí atractiu per a moltes multinacionals per a què hi creïn els seus centres de recerca i duguin a terme els seus assajos clínics. 

Aquestes són algunes de les dades. recollides a l’Informe de la BioRegió 2022, que fan que Catalunya esdevingui un ecosistema atractiu per les empreses internacionales que volen créixer fora de les seves fronteres. El programa “Fast-track Programme to Barcelona-Catalonia Life Science Hub”, organitzat per ACCIÓ i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Biocat, s’adreça a startups, scaleups, spinoff de centres de recerca i hospitals de teràpies avançades i medicina de precisió interessades en innovar, establir acords de partnering, dur a terme assajos clínics o expandir les seva activitat a Catalunya. Gràcies a aquest programa que s’estructura al voltant de sessions formatives i de reunions individuals one-to-one, les empreses poden conèixer millor l’ecosistema de la BioRegió i les seves oportunitats.

Durant la primera sessió Meeting the Health sector leaders, inversors i professionals d’empreses farmacèutiques locals i internacionals van compartir la seva visió i experiència sobre perquè Catalunya és l’ecosistema ideal per desenvolupar projectes de teràpia avançada. Robert Fabregat, director general de Biocat, va obrir la sessió exposant les xifres encoratjadores d’inversió i creixement a l’ecosistema que s’havien presentat a l’Informe de la BioRegió 2022. A continuació van intervenir Gonzalo de Miquel, VP Therapy Area Head and presentation company de Alexion Astrazeneca, Jose Terencio, VP Giant de Grifols, Gerard Caelles, Chief Business Officer de SpliceBio i Laura Rodriguez, Principal de InvivoCapital .

La segona sessió Meeting with key Innovation Partners va estar dedicada a la innovació. Professionals d’hospitals de referencia i d’organitzacions locals del sector sanitari van explicar com es podien beneficiar de la infraestructura de I+D de Catalunya, incloses les col·laboracions amb socis d’investigacions. A la taula rodona, amb Àuria AlbaceteSenior Project Leader del Departament de Innovació de Biocat com a moderadora, Esteve Trias, Executive Medical Director de Leitat/Hospital Clínic, Joaquim Delgadillo, Strategic Planning Director Advanced Therapy Medicinal Products del BST, Josep M. Canals, director de CREATIO UB, Núria Montserrat, investigadora IBEC, Montserrat Barceló, VP Europa de Veristat i Albert Barberà, Director del Hub de Teràpies Avançades i de Plataformes Tecnològiques de l’Hospital Universitari Vall Hebron van explicar la tipologia de col·laboracions i les sinèrgies que es creen entre els seus centres i les institucions públiques o privades locals. 

L’última sessió "Regulatory, Funding, Market Access & Talent" moderada per Daniel Martorell, BD Director CataloniaBio & HealthTech, van comptar amb la participació de Nerea Blanque, SVP Market Acces&Pricing de AliraHealth, Ariadna Requena, Life Science Technical Consultant de FI group, Cristian Atik, Associate Business Partner en Michael Page Healthcare & Life Sciences i Marc Güell, Tenure Track, professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i cofundador i Responsable Científic de Integra. Els ponents van parlar del marc normatiu per accedir als sistemes sanitaris europeus, de les fonts de financiació públiques i privades disponibles a Catalunya / Espanya, i van mapejar el talent de la regió pel que fa a la població activa disponible, qualitat i costos. Un dels punts que es van recalcar en aquesta trobada, va ser la necessitat de col·laborar amb clients, associacions de pacients i pagadors des del principi. Per finalitzar van debatre sobre el desenvolupament de tecnologies moleculars per a teràpies avançades i el potencial de programes de biologia sintètica. 


Aquestes són les empreses amb els ulls posats a Catalunya

Les companyies escollides pertanyen als subsectors de teràpies avançades i medicina de precisió:

 • Achilles Therapeutics (UK) desenvolupa teràpies de precisió amb cèl·lules T dirigides a neoantígens clonals. Els neoantígens son marcadors proteics exclusius de cada individu que son presents a la superfícies de una cèl·lula cancerosa i poden ser detectats pel sistema immunitari.
   
 • Aglaris (UK) ha desenvolupat la tecnologia FACER que permet la fabricació tancada de teràpia cel·lular sense complicacions. 
   
 • Allogenica (FRA)  ha desenvolupat una plataforma patentada de biofabricació de cèl·lules CAR-T al·logèniques ready to be used basada en la manipulació de cèl·lules mare hematopoètiques i els seus derivats. 
   
 • BioCanRx (Canadà) vol augmentar el número d’assajos clínics a l’àmbit de la immunoteràpia contra el càncer accelerant el desenvolupament de immunoteràpies per la clínica i aplicant la HTAA en una fase primerenca de la via clínica.
   
 • Chiesi (EE.UU), centrats en la teràpia genètica, busquen empreses que utilitzin noves modalitats terapèutiques per tractar malalties rares i facin investigació de mètodes d’administració, tant virals com no virals.
   
 • Core Biogenesis (FRA) és una empresa d’agricultura molecular que vol desenvolupar i fabricar un conjunt complert de factors de creixement per cultius cel·lulars destinats a aplicacions d’investigació, terapèutiques i alimentàries.
   
 • Cytea Bio (FRA) ha desenvolupat i patentat una plataforma de teràpia cel·lular versàtil i molecular única (plataforma pin™).
   
 • Cytiva (UK) ofereix solucions integrals per a la fabricació de teràpies avançades.
   
 • Floating Genes (FRA) desenvolupa kits de diagnòstic in vitro per a la detecció precoç i el seguiment de càncers en biòpsies líquides.
   
 • HiTech Health (IRL) ofereix serveis i CDMO per a la industria ATMP.
   
 • Life Science Group (EE.UU), proveïdor de solucions (coneixement I experiència) traçables i personalitzades per les divisions LSG: Life Science Production, Antibody Production Services i Diagnostic Kit Services.
   
 • NKILT (EE.UU.) desenvolupa un novedós enfoc d’enginyeria de cèl·lules Natural Killer i altres cèl.lules immunitàries per atacar directament leucèmies I tumors sòlids.
   
 • OrganoTherapeutics (LUX) detecta la eficàcia terapèutica utilitzant models humans específics de pacients amb EP.
   
 • Plasticell (UK) desenvolupa teràpies mitjançant la manipulació precisa de cèl·lules mare i tipus de cèl.lulars més diferenciats utilitzant una tecnologia de garbellat combinatori guardonada.
   
 • Roquefort Therapeutics (UK) desenvolupa medicaments de primera línia en el segment de l’oncologia.
   
 • Rora Biologics (EE.UU.) desenvolupa una classe de cèl·lules T acabades de descobrir per a què les teràpies cel·lulars siguin més duradores i segures pels pacients.
   
 • StemInov (FR) desenvolupa un tractament de teràpia cel·lular al·logènica en el camp de les patologies inflamatòries, amb especial èmfasi en vigilància intensiva.
   
 • SV Health Investors (UK), gestora de fons especialitzada en atenció sanitària que inverteix en múltiples fases i sectors.

 

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.