Vés al contingut

La farmacèutica catalana Grifols ha firmat un acord amb la nord-americana Hologic per adquirir la seva unitat de diagnòstic transfusional screeing, que fins ara compartien en un joint-business, per 1.750 milions d’euros. L’operació inclou la compra de la tecnologia NAT, que permet detectar malalties infeccioses com el Zika mitjançant un test de sang i plasma.

Grifols, que des del 2014 ha gestionat la comercialització d’aquesta línia de negoci d’Hologic a través de l’estructura de joint-business, s’encarregarà a partir d’ara de les activitats relacionades amb la investigació, desenvolupament i producció de reactius i instrumentació basada en la tecnologia NAT. Aquesta eina permet detectar si hi ha presència d’agents infecciosos en les donacions de sang i plasma, fet que contribueix a una major seguretat en el diagnòstic transfusional.

En el marc d’aquest acord, que es tancarà previsiblement el primer trimestre de 2017 amb l’aprovació unànime dels consells d’administració d’ambdues companyies, Grifols també es queda amb la fàbrica de producció de San Diego, a Estats Units, i els drets de desenvolupament, llicències sobre patents i accés als fabricants de productes.  

Tal com explica el president del grup familiar, Víctor Grifols, l’operació s’emmarca dins de l’estratègia de creixement prevista per la Divisió Diagnòstic, que va començar el 2014 amb la compra de la unitat de diagnòstic transfusional de Novartis per 1.240 milions d’euros i que representa un 16,5% de la facturació actual. “És l’última adquisició que anuncio com a conseller delegat”, declara en un comunicat de l’empresa Víctor Grifols, que deixarà el càrrec a finals d’aquest any.

Grifols finançarà l’adquisició amb un préstec de 1.700 milions de dòlars subscrit per Nomura i amb tresoreria existent en el balanç de la companyia i preveu incorporar els professionals de l’àrea de diagnòstic d’Hologic a la plantilla, que creixerà en 175 persones.

Les proves fetes amb tecnologia NAT, basades en l’anàlisi d’àcids nucleics, s’han consolidat com la tecnologia més avançada per detectar els agents infecciosos en les donacions de sang i plasma, útil per detectar malalties infeccioses com el VIH, el virus de la hepatitis C o el Zika.

Grifols i Hologic van rebre l’octubre de 2016 l’aprovació del seu test Procleix Zika Virus per detectar el Zika per part de la FDA. És un dels pocs proveïdors seleccionats pel govern americà juntament amb Roche, fet que pot donar grans beneficis a la firma catalana perquè Estats Units vol canviar el protocol d’actuació i començar a aplicar per obligació el test de detecció a totes les donacions de sang que es facin al país.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.