Vés al contingut

La participació de la proteïna priònica cel·lular (PrPc) és fonamental per mantenir l’equilibri de la transmissió neuronal al sistema nerviós central. Aquest és el resultat de l’estudi que han publicat a PLoS ONE un grup d’investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Universitat de Barcelona (UB), encapçalats pel professor José Antonio Del Río, amb la col·laboració d’altres científics de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA).

Aquest nou descobriment ha estat possible al comprovar, per primera vegada, que tant l’absència com l’excés de la proteïna alteren aquest equilibri i incrementen la susceptibilitat a patir crisis epilèptiques severes.

L’equilibri en la transmissió neuronal es produeix per una ponderació entre els mecanismes que exciten les neurones del sistema nerviós central i els que les inhibeixen. A l’estudi es va comprovar que quan no hi ha PrPc s’alteren els mecanismes excitatoris. Com que en l’estat natural la proteïna es troba en les concentracions adequades, s’esperava més protecció contra les crisis epilèptiques quan hi ha un excés de PrPc, però l’estudi va demostrar el contrari: amb un excés de proteïna, el sistema nerviós central s’excita fins i tot més que quan no n’hi ha, i s’alteren tant els mecanismes excitatoris com els inhibitoris. Aquests resultats permeten concloure que la proteïna, en la seva justa concentració, és fonamental per mantenir l’equilibri de la neurotransmissió en el sistema nerviós central.

Actualment, els investigadors de l’IBEC i la UB que han participat en aquest estudi estan desenvolupant un projecte per poder caracteritzar les possibles diferències en l’expressió i modificació de la proteïna priònica en pacients epilèptics.

A l’IBEC hi ha 151 investigadors i tècnics que formen part de la plantilla, que procedeixen de la UB i la UPC o bé d’altres programes de contractació de personal investigador com ICREA i Ramón y Cajal (MEC).

Més informació:
Article Regulation of GABAA and Glutamate Receptor Expression, Synaptic Facilitation and Long-Term Potentiation in the Hippocampus of Prion Mutant Mice. Autors: Alejandra Rangel, Noelia Madroñal, Agnès Gruart, Rosalina Gavín, Franc Llorens, Lauro Sumoy, Juan María Torres, José María Delgado-García i José Antonio Del Río.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.