Vés al contingut

"la Caixa" ha llançat un nou fons de capital risc dotat inicialment amb 20 milions d’euros per finançar projectes científics, principalment en biotecnologia, sorgits d’universitats i centres d’investigació de referència (spin-off).

El fons, creat en el marc del programa INNVIERTE que gestiona Caixa Capital Risc i promou el Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), porta el nom de Caixa Innvierte Start i vol invertir en empreses que es trobin en les seves primeres fases de desenvolupament, tinguin una tecnologia disruptiva i un cicle de maduració llarg (que almenys necessitin dos anys per arribar al mercat).

L’objectiu és donar suport a empreses científiques des dels seus inicis, és a dir quan es troben en estadis molt embrionaris que no acostumen a atraure la majoria d’inversors, segons comunica "la Caixa". En aquesta fase, les empreses s’estan formant i necessiten finançament per encarar la validació de la seva tecnologia o la seva hipòtesi científica, completar l’equip i desenvolupar el producte. A més, la majoria de científics no tenen experiència en gestió empresarial i el moment de transferir resultats d’una investigació a una start-up és quelcom que no està consolidat.

El primer desemborsament del fons ja s’ha dut a terme amb la ronda de finançament d'11,5 milions d’Aelix Therapeutics, empresa dedicada a desenvolupar una vacuna contra el VIH. De moment no hi ha més projectes seleccionats, però "la Caixa" confirma que es faran participacions en 10 o 20 empreses amb un rang d’inversió d’entre 500.000 euros i dos milions. Tot i que la biotecnologia és el principal àmbit on es destinaran els recursos, el fons no descarta invertir en fotònica, semiconductors i nanotecnologia, entre d’altres.

Aquest nou fons és el vuitè de capital risc gestionat per Caixa Capital Risc. La gestora considera que, per les característiques del sector, les start-up científiques necessiten un acompanyament llarg. Per això la idea és invertir en les primeres etapes a través de Caixa Innvierte Start i continuar les sèries de finançament més avançades mitjançant altres fons de Caixa Capital Risc com Caixa Capital BioMed i Caixa Innvierte BioMed II, que fins ara ja han participat en 19 spin-off científiques espanyoles.

"la Caixa" preveu ampliar els 20 milions d’euros amb què compta ara el fons amb participacions públiques i privades que permetin arribar, almenys, als 30 milions.

 

Entrevista relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.