Vés al contingut

Vuit centres de recerca, universitats i empreses d’Espanya, Alemanya, França, Polònia i el Regne Unit formen part del projecte europeu BE-OPTICAL que lideren dues investigadores del Campus de Terrassa de la UPC, Cristina Massoller i Meritxell Vilaseca. Amb l’objectiu de crear instrumental clínic innovador per diagnosticar precoçment i amb precisió malalties coronàries i de l’ull, el projecte ha rebut 3,4 milions d’euros per quatre anys del programa Horizon 2020.

Un dels objectius del projecte és crear instrumental clínic capaç de generar imatges coronàries d’alta resolució que substitueixin les tècniques actuals d’impulsos elèctrics. Utilitzaran les tecnologies de la imatge, que cada vegada tenen millors resultats per captar imatges de l’interior cel·lular ja que permeten superar la barrera de longitud d’ona de la llum. A l’Institut Max Plank d’Alemanya es treballaran in vivo les tècniques d’observació coronària amb ratolins.

Els resultats dels treballs científics també esperen desenvolupar noves fonts de llum i sensors per poder observar l’ull d’una manera més acurada i obtenir noves informacions per al diagnòstic precoç de cataractes, glaucoma i altres patologies de la retina. Les proves experimentals en l’àmbit visual d’aquest projecte es realitzaran a l’Institut de Microcirugia Ocular de Barcelona i al Davalor Research Center, ubicat al Campus de Terrassa.

El projecte està coordinat per la UPC i té com a socis l’Institute of Physics de la Georg August University Göttingen i el grup Biomedical Physics del Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organization, d’Alemanya; la Universitat de Sant Andrews, d’Escòcia; l’Institut de Microcirugia Ocular, de Barcelona; el Centre Nationale de la Recherche Scientifique (CNRS), de França; la Uniwersytet Mikolaja Kopernika, de Polònia; la Universitat de Glasgow, a Escòcia i l’empresa alemanya fabricant d’instrumental òptic d’alta precisió PicoQuant.

Vídeo del projecte: https://www.youtube.com/watch?v=WOaEECRxuWs

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.