Vés al contingut

REDACCIÓ

La molècula LA419, descoberta i patentada recentment per Laboratorios Lacer, podria tenir efectes protectors i reparadors en malalties cerebrovasculars com l'ictus i l'Alzheimer, segons els resultats preliminars de l'estudi que està duent a terme el departament d'R+D+i de la farmacèutica catalana i el grup de recerca del departament de Neurobiologia molecular de l'Instituto Cajal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'objectiu de la recerca, que es va iniciar fa un any, és identificar noves aplicacions d'aquesta molècula amb acció vasodilatadora, proangiogènica (permet la formació de vasos sanguinis a partir de vasos preexistents) i antiapoptòtica (evita la mort cel·lular) per prevenir patologies neurovasculars i pal·liar-ne els efectes. Els investigadors que dirigeixen l'estudi són la Dra. Marisabel Mourelle, per part de Lacer, i el Dr. Ricardo Martínez-Murillo, de l'Instituto Cajal del CSIC.

Mourelle és autora d'un centenar de publicacions en revistes científiques de prestigi internacional com Circulation, Hypertension i Gastroenterology, i figura com a inventora en 16 patents de noves entitats químiques que inclouen nous analgèsics o nous productes antidiabètics. Les principals línies de recerca del Dr. Martínez-Murillo giren al voltant dels processos neuropatològics com la isquèmia cerebral i l'Alzheimer, és autor d'un centenar de publicacions en revistes internacionals com Neuroscience, Brain Research o Journal of Neuroscience Research, i ha dirigit més de 30 projectes de recerca.

Les investigacions realitzades permeten tenir expectatives prometedores sobre noves aplicacions de la molècula LA419, l'eficàcia de les quals ja ha estat demostrada en el tractament d'altres malalties cardiovasculars. En el cas de l'ictus, l'administració de la molècula podria tenir un efecte preventiu i actuar com a agent terapèutic en el seu tractament. Així ho estableixen els primers resultats de l'estudi en el laboratori, que suggereixen que l'administració de la molècula 15 minuts després de l'ictus redueix de forma significativa el volum de l'edema vascular, la qual cosa permetria una reducció molt important de les seqüeles neurològiques incapacitants derivades de l'infart cerebral. Els assajos realitzats han demostrat que la molècula, que té propietats antitrombòtiques i antiisquèmiques (evita la disminució del flux sanguini), no modifica la pressió arterial, de manera que es perfila com un possible agent terapèutic en el tractament de l'ictus.

En relació a l'Alzheimer, els científics estan analitzant els potencials efectes de la molècula LA419 sobre la capacitat d'aprenentatge i memòria en animals d'experimentació. Gràcies a les seves reconegudes propietats antioxidants, la molècula pot atrapar i inactivar els radicals lliures i altres substàncies oxidants que danyen les membranes cel·lulars i que, en el cas de les neurones, provoquen envelliment cerebral. La recerca de Lacer i l'Institut Cajal pretén determinar les possibilitats d'ús terapèutic d'aquest producte mitjançant els estudis preclínics que ja s'estan realitzant.

L'OMS preveu que els casos d'ictus augmentaran un 27% els propers 15 anys

Tant l'ictus com l'Alzheimer són dues malalties cerebrovasculars greus que cada any afecten a un important grup de població. A l'Estat espanyol, l'Alzheimer afecta entre 650.000 i 800.000 persones, segons dades de la Fundació Alzheimer. L'informe presentat el juliol passat a la Conferència Internacional de l'Associació de l'Alzheimer conclou que, després del càncer, aquesta serà la malaltia més temuda pels espanyols.

A Espanya, l'infart cerebral afecta cada any a 130.000 persones, de les quals 8.000 moren o queden incapacitades, segons el Registre Nacional d'Ictus elaborat pel Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia (GEECV-SEN). L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que aquestes patologies ja representen la tercera causa de mort al món occidental, la primera causa en discapacitat física en adults i la segona en demència. Les previsions de l'OMS apunten que durant els pròxims 15 anys la incidència de l'ictus a la població mundial s'incrementarà en un 27%.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.