Vés al contingut

icona galeria de fotos

Cada cèl·lula humana alberga fins a dos metres d’ADN al seu interior, però només aproximadament un 2% d’aquest material genètic exerceix una funció concreta. Durant anys s’havia pensat que el 98% restant del material genètic era ADN escombraries, però a dia d’avui els científics estan veient que encara que aquestes regions del genoma no codifiquin a proteïnes també juguen un paper rellevant en l’aparició i l’evolució de malalties com el càncer, entre d’altres funcions.

Són aquestes funcions de l’ADN escombraries (actualment batejat com a genoma fosc) les que han centrat el tema d'aquest B·Debate titulat Coding and Non-coding functions of the genome, que forma part del tercer míting de les Barcelona Conferences on Epigenetics and Cancer (BCEC). El BCEC és un cicle anual de conferències impulsat per cinc centres d’investigació catalans punters: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IMB-CSIC), l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), i el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’IDIBELL.

“La medicina personalitzada ha de tenir en compte l’ADN no codificant, si no la seva visió del problema és parcial”, comenta Luciano Di Croce, colíder juntament amb Marcus Buschbeck d’aquest B·Debate i responsable del laboratori en epigenètica del càncer del CRG.

Les cèl·lules mare també tindran un paper destacat en aquesta conferencia, ja que comparteixen amb les cèl·lules cancerígenes la seva gran capacitat de reproducció, tot i que les últimes han perdut la capacitat de regular-se a si mateixes i frenar la diferenciació. Entendre la biologia bàsica de les cèl·lules mare podria tenir un potencial en el tractament del càncer, que encara està per explorar.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.