Vés al contingut

Les innovacions en medicina regenerativa permetran tractar malalties que fins ara no es podien curar, com per exemple l'osteoporosi, la diabetis i les insuficiències cardíaques i renals. A part dels beneficis en la salut, la medicina regenerativa també tindrà un gran impacte en la indústria biomèdica i en l'assistència sanitària.

Amb l'objectiu de donar a conèixer la recerca que s'està realitzant i els avenços aconseguits en aquest camp i fomentar la col·laboració en projectes de recerca i la relació entre investigadors europeus i xinesos, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha organitzat el segon Simposi Xina-Europa de Biomaterials en Medicina Regenerativa que reuneix a Barcelona, del 16 al 20 de novembre, més de 150 participants i els millors especialistes d'aquestes zones geogràfiques. Aquesta trobada bilateral ha estat promoguda per la Societat Europea de Biomaterials (ESB, per les sigles en anglès) i el Comitè Xinès de Biomaterials (CCBM).

Recerca en medicina regenerativa

El desenvolupament de la medicina regenerativa permetrà que el cos es pugui reparar per si mateix amb la generació de teixits i òrgans sans. Per aconseguir-ho, els investigadors estan treballant amb combinacions de biomaterials, cèl·lules i factors de creixement que estimulin l'activitat cel·lular per produir teixits i òrgans viables i funcionals.

Els avantatges que aporta la medicina regenerativa, al fer-se servir les cèl·lules del pacient, són que no hi ha risc de rebuig, que no es necessiten donants i que el tractament proporciona una solució definitiva perquè el teixit es regenera.

Actualment hi ha solucions que ja s'estan incorporant en la reparació de la pell en cremades i úlceres. Pel que fa a noves aplicacions, s'està investigant el desenvolupament d'estructures que fomentin el creixement de l'os en traumatismes, osteoporosi i càncer; en cardiologia s'està treballant amb stents biodegradables per a la regeneració del teixit de vasos sanguinis, la generació de vasos de petit diàmetre i la recuperació de vàlvules cardíaques; i per al sistema nerviós s'estudia tant la regeneració de teixit nerviós perifèric com de la medul·la espinal. També s'està investigant la medicina regenerativa en aplicacions per al disc intervertebral, la recuperació de la màcula de l'ull i la regeneració de teixits tous com poden ser les hèrnies d'intestí.

Fotografia (d'esquerra a dreta): acte d'inauguració amb el vicerector de Recerca de la UPC, Xavier Gil; el cap de l'Oficina d'Educació de l'Ambaixada de la Xina a Espanya, Wang Zhiwei; el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Roca; el vicerector de Recerca de la UB, Jordi Alberch i el cap de la unitat Added-value Materials de la Comissió Europea, Renzo Tomellini.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.