Vés al contingut

Quatre institucions líders en recerca biomèdica a l'Estat espanyol s'han unit en un acord públic-privat pioner per desenvolupar noves teràpies i mètodes diagnòstics en esclerosi múltiple. Són l'IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona, el Centre de Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) de Pamplona i les empreses biotecnològiques Digna Biotech, spin-off del centre CIMA, i Owl Genomics.

Aquesta aliança estratègica suposa una aposta d'uns 500.000 euros per al desenvolupament del fàrmac Metiltioadenosina (MTA) i l'aplicació de la metabolòmica en la recerca de biomarcadors diagnòstics.

L'esclerosi múltiple es diagnostica de manera precoç, a diferència d'altres malalties neurodegeneratives. Si s'aconsegueix detenir el procés inflamatori i degeneratiu es pot prevenir el dany irreversible del cervell i, en conseqüència, la discapacitat. El problema és que les teràpies disponibles tenen una eficàcia limitada i uns efectes secundaris importants, per tant, és necessari desenvolupar estratègies terapèutiques que combinades amb altres mètodes permetin diagnosticar millor la malaltia.

Els assajos clínics del fàrmac MTA començaran el 2010

Donat el seu efecte immunomodulador i el bon perfil de tolerància, l'MTA es un fàrmac prometedor per al tractament de l'esclerosi múltiple. Estudis recents del grup de l'IDIBAPS i Digna Biotech han mostrat que també té propietats neuroprotectores, una necessitat prioritària en el tractament d'aquesta malaltia que no està coberta. Actualment existeixen tres patents d'MTA sol·licitades des del CIMA i llicenciades a Digna Biotech. A partir d'aquest acord, es preveu que es demanin noves patents des de l'entorn Hospital Clínic-IDIBAPS. Un cop fets els estudis amb models animals, es realitzaran els assajos preclínics a principis de 2010 i, a finals de l'any, començaran els assajos clínics en fase II amb uns 100 pacients.

Hi ha molt d'interès en desenvolupar biomarcadors per a malalties complexes com l'esclerosi múltiple, que permetin identificar els pacients amb una malaltia més agressiva o predir la seva resposta als tractaments, en un intent de desenvolupar una medicina més personalitzada. La metabolòmica és una tecnologia que analitza les molècules relacionades amb el metabolisme d'un organisme i que canvia amb el temps. Per això, els investigadors i neuròlegs de l'IDIBAPS i la Unitat de Neuroimmunologia-Esclerosi Múltiple de l'Hospital Clínic col·laboren amb Owl Genomics i Digna Biotech en la recerca d'un mètode diagnòstic metabolòmic per establir el pronòstic de l'esclerosi múltiple.

La direcció d'Innovació de l'Hospital Clínic ha redoblat els seus esforços en els últims anys per protegir els resultats amb patents, cercar la comercialització i promoure la creació de noves companyies spin-off. Només el 2009, ha promogut la sol·licitud de més de deu patents i la creació de tres noves empreses biotec.

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.