Vés al contingut

Un total de 80 científics i gestors han celebrat més de 200 reunions aquest 3 de desembre al Health & Bio Team Dating, una trobada pionera per posar en contacte ciència i negocis amb l’objectiu de crear nous projectes empresarials, organitzada pel programa BStartup de Banc Sabadell, juntament amb Biocat, CataloniaBio i la Fundació Bosch i Gimpera.

A l’esdeveniment, el primer d’aquest tipus a Catalunya, hi han participat investigadors amb un projecte científic relacionat amb les ciències de la vida i de la salut que necessiten professionals experts en plans de negoci i recerca de finançament, i d’altra banda professionals amb experiència empresarial i motivació per portar una nova tecnologia del laboratori al mercat. Seguint el format de speed dating o cites ràpides, els participants han tingut 30 minuts en cada reunió per presentar el seu projecte i experiència al seu soci potencial.

“Un emprenedor no ho pot fer tot sol: ha de seleccionar molt bé qui l’acompanyarà en el camí”, ha destacat Marc Martinell, CEO de Minoryx, que acaba de tancar la ronda de finançament més important del sector biotech a Catalunya (19,4 milions d’euros). Martinell ha recordat com va trobar el seu soci, Xavier Barril, al premi Bioemprenedor XXI. “Jo tenia una tecnologia i necessitava algú per portar-la al mercat”, ha explicat per la seva banda Barril. “La ronda que acabem de tancar ens permet treballar en allò en què creiem: aspirem a curar pacients”, han subratllat els fundadors de Minoryx durant la seva xerrada, que ha servit d’inspiració per als científics i gestors que, com ells, aspiren a trobar un soci amb qui fundar una empresa d’èxit.

Un dels projectes científics que ha participat en la trobada és DNA Nutricoach, que pretén unir l’assessorament en genòmica nutricional, alimentació i coaching. “Per als investigadors com jo, esdeveniments com Health & Bio Team Dating permeten explorar sinergies desconegudes entre el sector acadèmic i el món dels negocis”, ha destacat Valentini Konstantinidou, doctora en Biomedicina i fundadora del projecte.

“Una idea de negoci pot ser excepcional però sempre necessites la vessant financera i de negocis per mantenir els peus a terra”, ha explicat Maria Isabel Castellanos, enginyera de disseny de producte i ex alumna de d·Health Barcelona, que prepara la posada al mercat d’un innovador projecte de tecnologies mèdiques per a la lactància materna sorgit de la seva immersió clínica a l’Hospital Sant Joan de Déu durant el programa d·Health Barcelona.

Un dels assistents que ha participat en el Health & Bio Team Dating per aportar aquesta vessant de negocis és Marc Ramis, emprenedor i CEO a Tech & Business Innovation (TBI). “He vingut per conèixer en primera persona projectes científics que potencialment puguin impactar en el mercat per poder aportar-los el meu expertise i formar equips de treball que permetin portar-los fins a la fase de comercialització”.


Apropant distàncies entre ciència i empresa

Segons l’Informe Biocat 2013, a Catalunya hi ha 56 centres de recerca vinculats a les ciències de la vida, que compten amb més de 900 grups de recerca i 360 projectes d'investigació. D’acord amb el Directori Biocat 2014 la BioRegió de Catalunya compta amb 560 empreses (biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques, inversors i proveïdors especialitzats) que generen uns ingressos anuals superiors als 11.500 milions d’euros, el 6% del PIB de Catalunya.

“Iniciatives com ara Health & Bio Team Dating agilitzen la transferència tecnològica que necessita l’ecosistema de salut a Catalunya per ser més innovador i competitiu”, ha destacat Jordi Fàbrega, director de Desenvolupament de Negoci de Biocat.

“A Catalunya hi ha una excel·lència científica que no es correspon amb els índexs d’innovació industrial: hi ha un gap entre la recerca i l’empresa”, ha lamentat  Yolanda Pérez, directora del programa BStartup de Banc Sabadell.

Melqui Calzado, secretari general de CataloniaBio, destaca que en el 2015 “s’han viscut alguns èxits que indiquen que el sector està madurant i l’experiència que puguem generar al Health & Bio Team Dating és important perquè sorgeixin noves iniciatives similars". 

El director general de la Fundació Bosch i Gimpera, Jordi Naval, ha recordat que “aquí i a l’estranger, les empreses d’èxit al sector segueixen un mateix patró: parella de científic i gestor. L’èxit de Health & Bio Team Dating confirma que a Catalunya hi ha bons projectes, bons emprenedors i ganes de connectar entre ells”.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.