Vés al contingut

Redacció

L’equip de l’investigador Antoni Villaverde, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la UAB (IBB), ha demostrat el valor de les nanopartícules com a nanopíndoles naturals amb una gran capacitat per penetrar dins les cèl·lules i desenvolupar-hi activitat biològica. El concepte de nanopíndola és una nova i prometedora plataforma per a l’administració de fàrmacs.

Els resultats i la descripció detallada s'han publicat aquesta setmana a la prestigiosa revista Advanced Materials.

Es tracta d'una recerca multidisciplinària en què han intervingut, a més dels científics de l’IBB, els departaments de Genètica i Microbiologia i de Biologia celular, Fisiologia i Immunologia de la UAB, el CIBER-BBN, el CIBER-EHD, l’empresa Janus Developments, la Leibniz University de Hannover (Alemanya) i el Helmholtz Centre for Infection Research (Alemanya).

Els científics, en un estudi multidisciplinar liderat per la Dra. Esther Vàzquez, han empaquetat quatre proteïnes amb diferents utilitats terapèutiques, en les nanopíndoles experimentals, els cossos d’inclusió del bacteri Escherichia coli. Després, han posat en contacte els bacteris amb cultius de cèl·lules de mamífers sotmesos a condicions similars a les que tindrien en una patologia clínica real, i han aconseguit recuperar-ne activitat. Posteriorment, se n'ha comprovat la tolerància de l'administració in vivo.

L’ús de cossos d’inclusió com a agents terapèutics ha estat patentat per la UAB i el CIBER-BBN, i la llicència l'ha obtinguda l’empresa biotecnològica Janus Developments, que actualment inverteix en el desenvolupament del producte.

Article de referència: Vázquez, E., Corchero, J. L., Burgueño, J. F., Seras-Franzoso, J., Kosoy, A., Bosser, R., Mendoza, R., Martínez-Láinez, J. M., Rinas, U., Fernández, E., Ruiz-Avila, L., García-Fruitós, E. and Villaverde, A. (2012), Functional Inclusion Bodies Produced in Bacteria as Naturally Occurring Nanopills for Advanced Cell Therapies (Adv. Mater. doi: 10.1002/adma.201104330).

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.