Vés al contingut

REDACCIÓ

La biotecnològica catalana Oryzon ha iniciat una col·laboració amb PharmaMar –del Grup Zeltia amb seu a Madrid– per identificar marcadors clínics en els seus diferents productes antitumorals.

Tant el sector sanitari com la indústria farmacèutica demanen cada vegada més fer un seguiment de l'efectivitat d'antitumorals. Els marcadors clínics permeten monitoritzar els fàrmacs i interpretar les dades preclíniques amb més precisió identificant els que tenen més possibilitats de ser eficaços en humans. També eviten exposar al tractament aquells pacients en els que el benefici terapèutic-risc farmacològic no és favorable, estalviant-los així les possibles complicacions derivades d'una teràpia addicional i ineficaç.

PharmaMar és la biofarmacèutica líder a l’Estat espanyol en el camp de l'oncologia i la primera al món en desenvolupar i comercialitzar un antitumoral d'origen marí, Yondelis, que ha obtingut l'autorització de comercialització per a dues indicacions: càncer d'ovari i sarcoma de teixits tous. Disposa de quatre productes més en diferents fases de desenvolupament.

Oryzon té una de les plataformes tecnològiques de biomarcadors més completes d'Europa. Amb una forta especialització en genòmica, proteòmica i bioinformàtica, l’empresa catalana pot identificar de forma ràpida marcadors clínics diferencials en diverses malalties. Actualment té en plantilla 60 científics. Actualment té en plantilla 60 científics.

Les xifres econòmiques de l'acord no són públiques, però contenen una part important de pagament per èxit i un acord addicional perquè Oryzon proveeixi a PharmaMar dels marcadors necessaris per monitoritzar diversos estudis preclínics i clínics durant diversos anys.

Les dues empreses ja col·laboren en el marc d’un CENIT. El director de Desenvolupament de Negoci d’Oryzon, Emili Torrell, considera que “amb aquest acord el propòsit és establir una relació a llarg termini. Les dues companyies creiem que la col·laboració i la recerca de sinergies és una resposta fonamental a la necessitat del sector espanyol de ser competitius internacionalment en un entorn de recursos escassos". La directora d’R+D de PharmaMar, Carmen Cuevas, ha manifestat que "la col·laboració és l'opció idònia per aportar a la societat noves solucions terapèutiques".

Llicència de Dyax Corp per utilitzar la tecnologia 'Phage Display’

Aquest mes de novembre, Oryzon també ha signat un contracte de llicència no exclusiva amb la nord-americana Dyax Corp per desenvolupar productes d'anticossos terapèutics mitjançant l'ús d’una tecnologia pròpia anomenada Phage Display.

Gràcies a aquest contracte podrà utilitzar les biblioteques d’anticossos humans de Dyax per descobrir i desenvolupar comercialment productes d’anticossos. Per Carlos Buesa, director general d'Oryzon, “utilitzar la tecnologia de Dyax, una plataforma validada per al descobriment de medicaments, és un pas fonamental per posicionar-nos definitivament en l'esfera dels anticossos monoclonals terapèutics amb el millor soci".

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.