Vés al contingut

Redacció

Oryzon i el Cancer Research UK’s Paterson Institute han iniciat un projecte conjunt de recerca per seguir analitzant el potencial de les molècules de Lisina Específica Demetilasa 1 (LDS1), que la biotecnològica catalana ha desenvolupat per al tractament de la leucèmia aguda. Aquesta recerca la porta a terme el grup del Dr. Tim Somervaille, un dels especialistes més reconeguts en LDS1 i leucèmia.

Actualment, la quimioteràpia i el trasplantament de medul·la òssia només curen el 50% dels casos de leucèmia aguda, i el tractament d'aquesta malaltia segueix basant-se en versions millorades de fàrmacs desenvolupats fa 40 anys, segons dades d'Oryzon. La inhibició d'LSD1, àmbit on Oryzon lidera el mercat amb un potent programa d'R+D i més de 800 molècules protegides amb 20 patents, és una aproximació innovadora que podria ajudar a resoldre aquesta necessitat.

En uns estudis independents publicats a la revista científica Cancer Cell [1], el Dr. Somervaille ha demostrat que les molècules descobertes i patentades per Oryzon són eficaces en el tractament de la leucèmia mieloide aguda (AML, per les sigles en anglès), que representa el 40% de totes les leucèmies en humans i, especialment, en una forma agressiva d'AML coneguda com llinatge leucèmic mixt (MLL, per les sigles en anglès).

Ara, a través d'aquest projecte de col·laboració, Oryzon i el Cancer Research UK’s Paterson Institute intentaran comprendre millor el mecanisme mitjançant el qual els inhibidors d'LDS1 afecten els diferents tipus moleculars de leucèmia aguda i altres malalties hematològiques malignes, i determinar en quins subtipus de malalties apoden ser més efectius aquests fàrmacs. Per avaluar l'eficàcia de diversos inhibidors d'LDS1 s'utilitzaran diferents models in vitro i in vivo.

El maig d'aquest any, Oryzon va anunciar un fàrmac candidat per al desenvolupament preclínic, que està en la fase d'estudis de seguretat regulatoris, i es preveu iniciar els primers assajos clínics en humans a inicis de 2013. The Christie NHS Foundation Trust podria ser l'hospital escollit per dur a terme els estudis de les fases I i IIA previstos per al proper any.

Oryzon presentarà un resum d'aquest projecte a la 2nd Cancer Epigenetics Conference, els dies 8 i 9 de novembre a Boston (Massachusetts, Estats Units), i al 4th World Epigenetics Summit, que tindrà lloc el 3 de desembre a Londres (Regne Unit).

Referències:

[1] Cancer Cell. 2012 Mar 28. The Histone Demethylase KDM1A Sustains the Oncogenic Potential of MLL-AF9 Leukemia Stem Cells. Cancer Research UK Leukaemia Biology Laboratory, Paterson Institute for Cancer Research, University of Manchester, UK.

Notícia relacionada (12/4/2012)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.