Vés al contingut

Un assaig clínic de vacuna terapèutica contra el VIH ha aconseguit demostrar, per primer cop, que el sistema immunitari de les persones amb VIH es pot reeducar en alguns casos per tal d'ajudar-lo a controlar el virus durant períodes llargs de temps sense necessitat de prendre tractament antiretroviral.

L’estudi −dirigit per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Lluita contra la Sida− continua en marxa i compta amb 13 persones amb VIH que han rebut una vacuna terapèutica dissenyada per investigadors de la Universitat d’Oxford, combinada amb un fàrmac de la farmacèutica Celgene destinat a ‘despertar’ el virus ‘adormit’ dins de l’organisme. Després de l’administració de la vacuna, 5 dels 13 participants de l’assaig han parat la medicació (38,5%) i controlen el virus des de fa 5, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament.

Quan una persona interromp el tractament antiretroviral, habitualment el seu nivell de virus en sang experimenta un rebot al llarg de les 4 primeres setmanes després de deixar els fàrmacs. En el cas d’aquests 5 pacients, s'han observat petits repunts esporàdics de la càrrega viral, però que baixen en poc temps. “És com si s'hagués aconseguit per una banda debilitar el virus i per l’altra reforçar el sistema immunitari dels pacients, de manera que reaccioni de forma efectiva davant els intents del virus de repuntar i fent desaparèixer de nou la càrrega viral”, explica la Dra. Beatriz Mothe, investigadora associada d’IrsiCaixa, metgessa de la Fundació Lluita contra la Sida i coordinadora de l’assaig.

L’objectiu ara és entendre com es pot augmentar l’eficàcia d’aquesta estratègia per a que sigui efectiva en més pacients.

Més informació a la nota de premsa.

 

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.