Vés al contingut

ISABEL MUNTANÉ

Sensofar, una empresa catalana especialitzada en aparells de mesura nanomètrica, serà la primera companyia en instal·lar-se al Parc Científic i Tecnològic de Terrassa (Orbital 40). Aquesta empresa, líder en el sector de l’òptica i la fotònica, ha decidit, segons explica el seu director general, Marc Canales, “fer una aposta de futur i estem convençuts que gràcies a l’esforç de tothom podrem crear un clúster d’empreses punteres i fer sinèrgies amb el suport de la infraestructura que ens ofereix Terrassa”.

Aquesta empresa va néixer fa deu anys com a spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i fins ara estava instal·lada a l’Institut Politècnic del campus de Terrassa que també acull altres spin-off d’aquesta universitat. Però, ara, explica Canales, “en un moment de creixement d’una empresa com la nostra, que aposta per a la innovació, creiem que participar d’aquest gran projecte ens aportarà molts beneficis, més projecció en el sector i majors facilitats de treball i expansió”. I és que Sensofar és una companyia que aposta clarament per a la innovació desenvolupant una recerca aplicada en tot el procés dels seus productes en col·laboració amb els equips de recerca d’òptica de la UPC. De fet, explica Marc Canales, “la nostra política és apostar per la recerca” i així ho demostra el fet que el 25% de la facturació l’inverteixen a la recerca d'R+D. Com a resultat d’això, l’empresa combina noves línies de productes amb algunes aplicacions de millora de valor afegit en el coneixement sobre metrologia òptica.

L’empresa opera amb tecnologia d’avantguarda oferint aparells d’òptica d’alta precisió basats en les tècniques d’interferometria i confocal. Desenvolupa, produeix i comercialitza instruments d’òptica i metrologia i bona part de la producció, el 90%,  es destina a l’exportació, sobretot a Europa i Àsia. L’alma mater de l’empresa és Neox, un perfilòmetre òptic que mesura les formes i la rugositat de superfícies tècnicament complexes amb una resolució en micrometres i nanometres. Es pot definir com un microscopi que fa tipografies de superfícies molt petites.

Orbital 40, mirant el futur innovador

El  Parc Científic i Tecnològic de Terrassa, que va néixer amb la marca Orbital 40, vol convertir-se en un dels parcs tecnològics de referència de Catalunya i ja és un dels 10 pols d’innovació definits pel Govern de la Generalitat.

El parc compta amb diferents àrees estratègiques com són el Parc Audiovisual, amb més de 20 empreses residents i altres 50 de vinculades; el Centre Tecnològic Leitat, un centre de recerca en àmbits com la biotecnologia i la química industrial; el Complex Franja Nord B-40, dedicada a projectes empresarials de nova economia; el Campus Universitari de Terrassa, segon campus de Catalunya; i Nexus III, que serà un nou centre de transferència de tecnologia universitat-empresa. Totes aquestes àrees estan orientades a crear nuclis d’innovació capaços d’atreure empreses i crear sinèrgies entre elles al mateix temps que promouen la consolidació d’una xarxa de qualitat i innovació.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.