Vés al contingut

REDACCIÓ

L'empresa de tecnologies mèdiques Tecil ha obtingut l'homologació CE del seu analitzador de clor en suor, ISEsweat, per al diagnòstic de fibrosi quística. La innovació que presenta és que "davant l'alta taxa d'errors de manipulació del mètode clàssic és capaç de determinar la concentració de clor en micromostres de suor directament sobre la pell del pacient de forma ràpida i segura", explica la seva directora general, Rosa Passarell.

El nou dispositiu de Tecil es va presentar en la 34a Conferència Internacional de la Societat Europea de Fibrosi Quística (ECFS) celebrada del 8 al 11 de juny a Hamburg.

La fibrosi quística és una malaltia hereditària greu provocada per un defecte en la proteïna del gen regulador de la conductància transmembrana de la fibrosi quística (CFTR). La mutació del CFTR provoca desajustos en el transport electrolític que eleva la concentració de clor en suor. El patró d'or per al diagnòstic d'aquesta malaltia és la determinació de la concentració de clor en suor, mètode que es coneix com a test de la suor, dissenyat originalment per Gibson i Cooke el 1959.

Hi ha altres sistemes que permeten l'anàlisi in situ de la suor del pacient, però són mètodes indirectes que es basen en l'anàlisi de la conductivitat mentre que el dispositiu dissenyat per Tecil analitza la concentració de clor. El test de suor clàssic inclou tres fases: l'estimulació de la suor mitjançant iontoforesi, la recollida de suor i l'anàlisi de la concentració d'ió clorur. L'equip científic de Tecil ha desenvolupat un projecte d'R+D fins a obtenir un analitzador capaç de mesurar clor en micromostres de suor. El director Tècnic de l'empresa catalana, Rafael Camero, explica que "el mètode clàssic del test de suor requereix la recollida de certa quantitat de suor per a la seva posterior anàlisi bioquímica, la qual cosa presenta un alt percentatge de resultats fallits per la dificultosa manipulació". Afegeix que, "quan es detecta un possible positiu mitjançant el cribratge neonatal, la rapidesa en obtenir el diagnòstic definitiu disminueix l'angoixa dels pares i pot augmentar les esperances de vida del nen malalt o millorar la seva qualitat de vida".

El nou test de la suor pot ser emprat tant en les unitats clíniques de pediatria, pneumologia i gastroenterologia com al laboratori. Ja s'ha començat a distribuir a usuaris finals a l'Estat espanyol, com el Servei de Pediatria de l'Hospital Virgen de la Luz de Conca i el grup de laboratoris General lab-Labco, i a distribuïdors per a la cobertura internacional.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.