Vés al contingut

REDACCIÓ

La Universitat de Barcelona (UB) ha aconseguit finançament de la Fundació Genoma España per realitzar els estudis de prova de concepte en animals i l'optimització del desenvolupament preclínic d'uns compostos nous contra l’Alzheimer, i també per portar a terme accions conjuntes que ajudin a assolir la comercialització d'aquests compostos. La Fundació Bosch i Gimpera –el centre de transferència de tecnologia del grup UB–  és qui gestiona l'acord de col·laboració entre la universitat i Genoma España.

L'Alzheimer és la causa principal de demència en les persones d'edat avançada, i afecta més de 35 milions de persones a tot el món, una xifra que anirà augmentant amb l'increment de l'esperança de vida. Actualment no existeix cap fàrmac que retardi o detingui el curs d'aquesta malaltia, de manera que és una de les principals necessitats mèdiques no cobertes.

L'impacte socioeconòmic d'aquesta malaltia ha augmentat a nivell mundial al voltant d'un 20% en els últims cinc anys. A l'Estat espanyol, es preveu que durant el 2010 la despesa relacionada amb totes les demències superi els 14.000 milions d'euros. A tot el món, segons l'Informe Mundial sobre l'Alzheimer, s'estima que la despesa global serà major de l'1% del PIB, que en valor absolut es tradueix en 604.000 milions de dòlars.

La malaltia d'Alzheimer està caracteritzada per l'aparició progressiva al cervell d'uns dipòsits o plaques constituïdes principalment pel pèptid ? amiloide. L'augment de la formació d'aquest pèptid i la seva posterior agregació en oligòmers i fibril·les, que es dipositen sobre les neurones, condueixen a una progressiva degeneració neuronal i finalment als símptomes clínics de demència.

Els enzims ?- g-secretasa, implicats en la formació del pèptid ? amiloide, i l'agregació d'aquest pèptid constitueixen les principals dianes biològiques de moltes companyies farmacèutiques que pretenen desenvolupar teràpies modificadores de la malaltia d'Alzheimer.

En aquest context, el grup de recerca del Dr. Diego Muñoz-Torrero del Departament de Farmacologia i Química Terapèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB, ha desenvolupat una patent d'un grup de compostos multipotents, amb un perfil farmacològic combinat que inclou inhibició de la ?-secretasa i de l'agregació del pèptid ?-amiloide, que bloquegen la cascada neurodegenerativa a diversos nivells en les etapes inicials.

Un d'aquests composts, que ha mostrat activitat in vitro superior al fàrmac de referència, el Donepezil, s’assajarà en animals model de la malaltia d'Alzheimer per obtenir dades preliminars de la seva eficàcia i seguretat.

La Fundació Bosch i Gimpera sol·licita entre 22 i 25 patents anuals i crea entre 2 i 5 empreses de base tecnològica a l'any.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.