Vés al contingut

VCN Biosciencies és una spin-off sorgida de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL) que es dedica a l'innovador camp de la viroteràpia, més concretament en l’administració de virus modificats genèticament per destruir cèl·lules tumorals.

El conseller delegat de VCN Biosciences, el Dr. Manel Cascalló, ha explicat a Biocat que l'essència de l'empresa “és la de desenvolupar i donar valor a la viroteràpia i la seva tecnologia, de manera que s’aconsegueixi un producte acabat que es pugui vendre a les grans multinacionals farmacèutiques, encarregades, finalment, de fer-lo arribar al mercat”.

De moment, la jove empresa ja ha patentat una mutació aïllada al 2008 del virus oncolític (mutació T1) que no tan sols elimina la cèl·lula cancerígena afectada, sinó que genera milers de còpies de si mateix que destrueixen les cèl·lules malignes veïnes. Aquesta fita ha cridat l’atenció de nombroses empreses biotecnològiques com ORCA Therapeutics d’Amsterdam, a qui han subllicenciat la seva tecnologia perquè la inclogui als seus productes.

VCN Biosciences s'ha creat amb capital privat, en el que també hi han participat els seus fundadors, -Dr. Ramon Alemany, Dr. Manel Cascalló i Dr. Gabriel Capellà-, i ha comptat amb el suport de l’ICO "que ens ha donat un tracte preferencial pel que fa a la transferència tecnològica, indispensable per externalitzar la recerca i la producció fora dels laboratoris de l’Institut".

A curt termini es traslladaran a una nova seu, segurament en un parc científic de Barcelona, "per tal de poder arribar a la fase I d’assajos clínics en un parell d’anys”. Ara l'empresa està ubicada a Gelida.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.